Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pitkän iän sa­lai­suus löytyy Oki­na­wal­ta

Maailman terveimmät ja pitkäikäisimmät ihmiset asuvat Okinawan saarella Japanissa.

Heikki Korpela iloitsee siitä, että sushibaarit yleistyvät. Hän noudattaa okinawalaista ruokavaliota niin hyvin kuin se on Suomessa mahdollista.
Heikki Korpela iloitsee siitä, että sushibaarit yleistyvät. Hän noudattaa okinawalaista ruokavaliota niin hyvin kuin se on Suomessa mahdollista.

Maailman terveimmät ja pitkäikäisimmät ihmiset asuvat Okinawan saarella Japanissa. He vanhenevat hitaasti ja näyttävät jopa parikymmentä vuotta ikäistään nuoremmilta.

Vielä 90-vuotiaina he tanssivat, kävelevät ja hoitavat puutarhaa. He sairastuvat harvoin sydäntauteihin, diabetekseen, masennukseen tai rinta- ja eturauhassyöpiin.

Kaiken lisäksi he ovat hoikkia, ja heidän ihonsa loistaa.

Tämä kaikki johtuu siitä, että he syövät terveellisesti ja liikkuvat paljon.

Kansanterveystieteen dosentti Heikki Korpela on siirtynyt noudattamaan okinawalaista ruokavaliota. Hän toivoo, että muut suomalaiset seuraavat perässä.

"Okinawan ruokavalio on ylivoimainen sairauksien ehkäisyssä. Valitettavasti edes suomalaiset lääkärit eivät tunne sitä vielä", hän harmittelee.

Korpela on opiskellut ravitsemustiedettä Harvardin yliopistossa, tutkinut Okinawan ruokakulttuuria ja asunut saarella. Hän on juuri jäänyt eläkkeelle puolustusvoimien epidemiologin tehtävistä ja keskittyy levittämään tietoa maailman terveellisimmästä ruokavaliosta.

"Okinawan ruokavalio on tutkitusti vielä parempi kuin Välimeren ruokavalio, joka sekin on parempi kuin suomalainen."

Okinawalaiset syövät rasvaista, raakaa kalaa, joten he saavat runsaasti omega-3-rasvahappoja. He käyttävät paljon soijaa, täysjyväriisiä, yrttejä, vihanneksia, hedelmiä ja vihreää teetä.

He eivät syö leipää eivätkä perunaa, vaan bataattia. Sokeri ja kovetetut rasvat eivät kuulu ruokavalioon. Välipalana nautitaan hedelmiä. Maitoa ei juoda.

He suosivat tuoretta kotiruokaa, jota kuumennetaan vain vähän. He valmistavat aterian höyryttämällä, hauduttamalla tai savustamalla.

"Mitä enemmän ruokaa kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa, sitä enemmän se sokeroituu ja hapettuu. Näin syntyy haitallisia happiradikaaleja ja muita hapettimia, jotka nopeuttavat vanhenemista", Korpela selittää.

Ruokavalio sisältää paljon terveyttä edistäviä suojaravinteita ja kuitua.

Ruokafilosofiaan kuuluu syödä vain 80-prosenttisesti täyteen, eli ruokavalio on niukkaenerginen. Silti nälän tunnetta ei ole.

"Päinvastoin, ruokavalio aiheuttaa pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen. Kun valmistan aamupuuroni okinawalaisittain, seuraavan kerran pitää syödä vasta iltapäivällä."

Korpelan aamupuuro syntyy täysjyväkaurasta tai -rukiista sekä leseistä. Hän lisää siihen soijapapuja, pähkinöitä sekä seesamin ja auringonkukan siemeniä. Joukkoon hän lorauttaa hampunsiemenöljyä tai tummien viinirypäleiden siemenöljyä. Päälle tulee mustikoita tai puolukoita.

"Olen laihtunut Okinawan ruokavalion avulla kymmenen kiloa."

Suomalaista ruokakulttuuria Korpela arvostelee. "Ongelmana on, että kaiken pitäisi olla rasvatonta. Välttämättömien rasvahappojen puute näkyy suomalaisten ihossakin." Kovia rasvoja suomalaiset käyttävät hänenkin mielestään liikaa.