Pit­kä­mä­ki Vuoden mies­yleis­ur­hei­li­ja Eu­roo­pas­sa

Euroopan yleisurheiluliitto on valinnut keihäänheittäjä Tero Pitkämäen Vuoden miesyleisurheilijaksi. Pitkämäki saa palkintonsa ensi viikon perjantaina Maltalla. Pitkämäki voitti kultaa Osakan MM-kisoissa tänä vuonna.

Euroopan yleisurheiluliitto EAA on valinnut keihäänheittäjä Tero Pitkämäen.
Euroopan yleisurheiluliitto EAA on valinnut keihäänheittäjä Tero Pitkämäen.
Kuva: Matti Bj?rkman

Suomen urheiluliiton perjantainen kahvitilaisuus sai yllättävän käänteen, kun keihäänheiton maailmanmestari Tero Pitkämäki sai kuulla, että hänet on valittu Vuoden eurooppalaiseksi miesyleisurheilijaksi.

Euroopan yleisurheiluliitto on valinnut Vuoden yleisurheilijan vuodesta 1993, ja Pitkämäki on ensimmäinen suomalainen, joka saa kyseisen tunnustuksen. Pitkämäki saa palkintonsa ensi viikon perjantaina Maltalla.

Osakassa MM-kultaa heittänyt Pitkämäki peittosi äänestyksessä tshekkiläisen kymmenottelijan Roman Sebrlen sekä virolaisen kiekonheittäjä Gerd Kanterin.

"Olen todella otettu tästä valinnasta ja erittäin yllättynytkin. En osannut odottaa mitään tämmöistä", Pitkämäki äimisteli tuoreeltaan.

"Näyttää siltä, että maailmalla arvostetaan keihäänheittoa, ja että heittäjät otetaan vertailussa huomioon. Tosi hieno homma", hän iloitsi.

Tilastojen valossa 24-vuotiaan Pitkämäen valinta ei ole yllätys, sillä hän oli läpi kauden murskaavan vakuuttava. Hän voitti 16 kilpailustaan peräti 14, ja oli kahdesti toinen olympiavoittaja Andreas Thorkildsenin jälkeen.

Maailmanmestaruuden lisäksi hän voitti IAAF:n maailmanfinaalin, Suomen mestaruuden, Suomi-Ruotsi-maaottelun ja neljä Kultaisen liigan kilpailua.

Kauden paras, 91,23 syntyi Lapinlahden Eliittikisoissa, mutta Aki Parviaisen Suomen ennätys 93,09 vuodelta 1999 jäi vielä voimaan.

"Todella hyvä kausi. Ainut miinus oli Rooman tapaturma", Pitkämäki viittasi ranskalaisen pituushyppääjän Salim Sdirin selkään Kultaisen liigan osakilpailussa heinäkuussa eksyneeseen heittoonsa.

"Muutamia notkahduksia tuli, mutta ne tulivat Suomessa, eikä isoissa kisoissa tullut epäonnistumisia", Pitkämäki arvioi jo syyskuun lopussa.

Lepoa vielä kuukauden verran

Pitkämäki kävi viime viikon keskiviikkona onnistuneessa kyynärpään tähystysleikkauksessa. Operaatiossa hänen heittokäden kyynärpäästä poistettiin kaksi pientä nivelruston irtopalaa.

"Leikkaus meni nappiin, ja nyt on kivuton käsi."

Ylimenokautta viettävä Pitkämäki lepää vielä kolme viikkoa. Tämän jälkeen hän aloittaa peruskuntokauden, jonka tarkoituksena on luoda vankka kivijalka Pekingin olympiavuotta varten.

Tulevan kauden harjoitusteesit ovat maailmanmestarille selvät. Voimataso on jo kohdallaan, eikä sitä tarvitse nostaa. Muuten vaarana olisi painon nousu, joka puolestaan hidastaisi juoksunopeutta.

"Tekniikka on kehittämisen kohde. Yritetään sitä saada paremmaksi ja lisätä sitä kautta metrejä", Pitkämäki visioi.

Keihäänkärki kohti olympiakultaa

Pitkämäki on tottunut viime vuosina juomaan mitalikahveja, mutta uran kirkkain kruunu tulisi, jos vuoden päästä samaan aikaan juotaisiin kahvit nurmolaisen olympiakullan kunniaksi.

"Kyllä se tavoitteena on, mutta se vaatii hyvän harjoittelukauden ja kauden onnistumista. Sitä kautta tämmöinen tilanne voi tulla, että on kultamitali kaulassa", Pitkämäki tietää.

Keihäänheiton lajivalmentajan sekä Pitkämäen henkilökohtaisen valmentajan Hannu Kankaan mukaan Pitkämäen harjoitteluun ei tarvitse tehdä suuria muutoksia. Etelän leiriviikkoja lisätään yhdellä eli seitsemään. Näistä neljä viikkoa menee Etelä-Afrikassa ja keväällä kolme Portugalissa.

"Sitä kautta hommaan haetaan varmuutta. Koitetaan saada homma astetta varmemmaksi ja heitot lentämään alempana", Kangas sanoo.

Pitkämäki veikkaa, että Osakan mitalikolmikosta (Pitkämäki, Thorkildsen, Breaux Greer) ainakin kaksi seisoo myös olympia-Pekingin palkintopallilla. Kangas haluaa lajivalmentajana palkintokorokkeelle kaksi suomalaista.

"Meidän tiimiin tullut Teemu Wirkkala sekä Antti Ruuskanen ja Tero Järvenpää", Kangas nimeää muut suomalaiskandidaatit.

"En usko, että siellä nähdään ketään nousevaa tähteä", Kangas arvelee.