Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Pitkä odotus on ohi – Juulia Turk­ki­la ja Matt­hias Vers­luis pa­laut­ti­vat Suomen jää­tans­sin ar­vo­kil­pai­lu­mi­ta­leil­le

Kotijäällä varmistunut EM-mitali tarjoili muistoja 30 vuoden takaa.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat pronssille Espoossa järjestetyissä EM-kisoissa lauantaina.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat pronssille Espoossa järjestetyissä EM-kisoissa lauantaina.
Kuva: RONI REKOMAA

Suomen jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat luistelleet pronssille Espoossa järjestettävissä taitoluistelun EM-kilpailuissa.

Turkkila ja Versluis onnistuivat jo perjantain rytmitanssissaan, jonka rumba- ja sambarytmit siivittivät heidät kolmanneksi ennätyspisteillä 77,56, ja he varmistivat jo "pikkumitalin" kilpailun puolivälissä.

Lauantain vapaatanssi soljui Franz Schubertin sävelten tahtiin ja toi pisteet 120,65. Kolmanneksi viimeisenä luistellut suomalaispari siirtyi kilpailun kärkeen ennätysyhteispistein 198,21 ja varmisti mitalin.

Euroopan mestaruuden voittivat Italian Charlene Guignard ja Marco Fabbri. Ja hopealle tanssivat Britannian Lilah Fear ja Lewis Gibson.

Guignardin ja Fabbrin voittopisteet olivat 210,44.

Mitä liikkui mielessä, kun istuitte ja odotitte pisteitä?

– Tärisin, Turkkila sanoi.

– Aika tyhjä olo oli. Antoi kyllä kaikkensa suorituksen aikana ja nautti joka hetkestä, Versluis jatkoi.

– Valmentaja sanoi, että mitä tahansa tulee, teitte tuollaisen suorituksen tähän paikkaan, täytyy olla tyytyväinen, Turkkila tuumi.

Myös edellinen jäätanssimitali kotikisoista

Turkkilan ja Versluisin mitali on Suomelle ensimmäinen taitoluistelun arvokilpailuista sitten vuoden 2019, jolloin yksinluistelija Viveca Lindfors ylsi EM-pronssille.

Edelliset suomalaiset jäätanssimitalistit olivat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, jotka juhlivat EM-kultaa ja MM-hopeaa 1995.

"Meillä on tunne, että pystymme vielä parantamaan paljon."
Matthias Versluis

He saavuttivat EM-pronssia Helsingissä 1993, joten 28-vuotiaat Turkkila ja Versluis toistivat kotikisahistoriaa hienolla tavalla kolme vuosikymmentä myöhemmin Espoossa.

Suomen EM-kotikisahistorian kirkkain luku kirjoitettiin 2009, jolloin Laura Lepistö voitti naisten yksinluistelun, ja Susanna Pöykiö oli kolmas.

Aiemmin lauantaina Espoossa nähtiin naisten vapaaohjelma. Siinä Suomen Janna Jyrkinen luisteli seitsemänneksi. Vasta 15-vuotias Jyrkinen luisteli samalla oman ennätyksensä.

Janna Jyrkisen vapaaohjelma nähtiin lauantaina iltapäivällä.
Janna Jyrkisen vapaaohjelma nähtiin lauantaina iltapäivällä.
Kuva: KIMMO BRANDT

Odotettu hetki kotijäällä vastoinkäymisten jälkeen

Turkkila ja Versluis ovat molemmat entisiä yksinluistelijoita, joiden vaihtoa jäätanssiin vauhdittivat loukkaantumiset. Pari on luistellut yhdessä vuodesta 2016.

He ylsivät EM-kilpailuissa 11:nneksi vuonna 2019 mutta joutuivat odottamaan seuraavia maanosanmestaruuskilpailuja neljä vuotta. Loukkaantuminen esti osallistumisen 2020, koronapandemia perui EM-kilpailut 2021, ja koronatartunta esti osallistumisen 2022.

Viime vuonna Turkkila ja Versluis sijoittuivat 15:nneksi Pekingin olympialaisissa ja 12:nneksi Montpellierin MM-kilpailuissa. Pari tähtää vuonna 2026 Italiassa järjestettäviin olympialaisiin, mutta matkan varrella EM-kotikisat olivat yksi iso välietappi.

Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin uran päätavoite on kolmen vuoden päästä pidettävissä olympialaisissa.
Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin uran päätavoite on kolmen vuoden päästä pidettävissä olympialaisissa.
Kuva: Antti Hämäläinen

– Meillä on tunne, että pystymme vielä parantamaan paljon, Versluis iloitsi.

– Tämä on vasta alkua. Pääsimme ensinnäkin EM-kilpailuihin monen vuoden jälkeen. Emme olisi pari vuotta sitten osanneet kuvitella, että saavutamme paluukisoissamme mitalin. Meillä on tavoitteet korkealla. Ura jatkuu kohti uusia tavoitteita, Turkkila jatkoi.

Kotiyleisö kannusti villisti

Mitaliodotukset kasvoivat realistisiksi syksyn aikana, kun he saavuttivat kolmannen sijan lokakuussa Finlandia Trophyssä ja marraskuussa Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n GP-kilpailussa. Molemmat järjestettiin Espoossa.

ISU:n kausirankingissa he kiipesivät neljänneksi parhaaksi eurooppalaispariksi edellään vain Britannian Lilah Fear ja Lewis Gibson, Italian Charlene Guignard ja Marco Fabbri sekä Ranskan Loicia Demougeot ja Theo le Mercier. Pareista kukin oli mukana myös Espoossa.

"Kun yhdistelmänosto kiihtyi ja yleisö taputti, tuntui että wow. Siinä vaiheessa alkoi olla jo hapoilla, mutta yleisö antoi voima loppuohjelmaan."
Juulia Turkkila

Ennen Turkkilan ja Versluiksen vuoroa Ranskan Evgeniia Lopareva/Geoffrey Brissaud ja Liettuan Allison Reed/Saulius Ambrulevicius venyttivät tulostaulun lukemat sellaisiksi, että suomalaisilta vaadittiin ennätystä.

Seurasitteko edellisiä pareja?

– Pisteet kuulee, ei niitä blokkaa täysin. Ne tulevat ja menevät, Turkkila tuumi.

Villi kotiyleisö toi suomalaisille lisää virtaa.

– Pieni hengitys ja avainsanat mielessä pystyi olemaan siinä hetkessä ja keskittymään suoritukseen, Versluis avasi.

– Kun yhdistelmänosto kiihtyi ja yleisö taputti, tuntui että wow. Siinä vaiheessa alkoi olla jo hapoilla, mutta yleisö antoi voima loppuohjelmaan, Turkkila kiitteli.

Kello 22.39 lisätty Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin kommentit.