JUURI NYT : Ou­lu-Ka­jaa­ni-vä­lin junat kor­va­taan lin­ja-au­toil­la tors­tai­hin saakka – KS: Myrsky kaatoi puita Oulun ja Kon­tio­mäen vä­li­sel­le ju­na­ra­dal­le

SÄHKÖAUTOT: Ou­lu­lais­ho­tel­li harp­pa­si säh­kö­au­to­ai­kaan ra­ken­ta­mal­la pihan täyteen la­taus­pis­tei­tä – yrit­tä­jä Jouni La­na­mä­ki ei kui­ten­kaan halua vou­hot­taa säh­kö­au­tois­ta

Pir­nek­sen pitkä kier­ros: Castré­nin kentän kas­vat­ti näki maail­maa ja palasi Rak­si­laan

Esa Pirnes on pelannut kaikissa maailman kovimmissa kiekkosarjoissa: NHL:ssä, AHL:ssä, KHL:ssä, Sveitsissä, Ruotsissa sekä tietysti SM-liigassa.

Kärpät-Tappara-finaali Raksilassa. Tällä kertaa Esa Pirnes kärppäpaidassa.
Kärpät-Tappara-finaali Raksilassa. Tällä kertaa Esa Pirnes kärppäpaidassa.
Kuva: Jukka Leinonen

Esa Pirnes, 37, aloitti jääkiekon pelaamisen Oulun Välivainiolla 34 vuotta sitten. Kärppien edustusjoukkueeseen mies nousi vuonna 1995. Sen jälkeen, kun TuTo pudotti oululaisjoukkueen ykkösdivisioonan pudotuspeleissä keväällä 1999, Pirnes lähti 15 vuotta kestäneelle kierrokselle ympäri maailmaa. Hän on pelannut kaikissa maailman kovimmissa kiekkosarjoissa: NHL:ssä, AHL:ssä, KHL:ssä, Sveitsissä, Ruotsissa sekä tietysti SM-liigassa.

Nyt on Pirneksen vuoro kertoa tarinansa jääkiekkoilijana.

Lapsuus ja nuoruus Oulussa

Missä ja milloin jääkiekkourasi alkoi?
”4-vuotiaana Castrénin kentällä Kärppien juniorijoukkueessa. Isoveli pelasi kiekkoa, ja pääsin mukaan siihen porukkaan. Joukkueiden nimet olivat perinteisiä eläinnimiä.”

Kuka nosti sinut Kärppien edustusjoukkueeseen?
”Hannu Jalonen valmensi silloin Kärppiä, ja Markku Kiimalainen oli kakkosvalmentaja. Nelosketjusta lähdin liikkeelle, mutta rooli oli sellainen, ettei kiekkoa tarvinnut vain pistää päätyyn. Kuljimme silloin junalla vieraspelireissut. Jos vastassa oli esimerkiksi Karhu-Kissat, pelipäivän aamuna menimme asemalle kahdeksan jälkeen. Kaikille oli omat makuupaikat, ja koko päivä mentiin junalla. Se toimi loistavasti – ainakin oli mukavampaa kuin bussimatkustaminen.”

Missä vaiheessa tajusit, että jääkiekosta voi tulla ammattisi?
”16-vuotiaana A-junioreissa pääsin käymään edustuksen mukana. Edustusjoukkueeseen päästessä päätin panostaa jääkiekkoon täysillä. Kyllä sitä tietää pelanneensa pitkään. Kun Harri Aho tuli takaisin Kärppiin vuonna 1998, hänen poikansa Sebastian oli juuri oppinut kävelemään ja hän juoksenteli ympäri pukukoppia. Nyt pelaamme samassa joukkueessa.”

Sinulla oli divariaikoina nimekkäitä valmentajia, kuten Hannu Jalonen, Kari Heikkilä, Risto Dufva ja Juhani Tamminen. Kuka heistä oli paras valmentaja?
”Vaikea sanoa. Opin kaikilta paljon, ja arvostan heitä suunnattomasti. Jälkeenpäin, kun miettii, niin Dufva saattoi olla tietyissä ajatusmalleissa aikaansa edellä. Tamin heittäytyminen ja intohimo jääkiekkoa kohtaan on valtava.”

TuTo pudotti Kärpät divarin pudotuspeleissä keväällä 1999. Tiesitkö silloin, että seuraavana syksynä et enää pelaa Raksilassa?
”Minulla oli jo sopimus valmiina Kärppien kanssa, mutta siinä oli liiganousupykälä. Kun ei noustu, tuli sellainen tunne, että minun on otettava seuraava askel. Hyvässä hengessä lähdin, ja puhuttiin seuran kanssa, milloin tulen takaisin.”

Ensimmäiset vuodet SM-liigassa

Teit SM-liigadebyyttisi Bluesissa. Mitä ne kaksi kautta antoivat sinulle?
”Oli hienoa päästä liigaan, ja sain suuren roolin. Pääsin silloin ensimmäisen kerran EHT:lle maajoukkueeseen. Pelasimme ennen Moskovan-turnausta harjoitusottelun Kärppiä vastaan. Se oli ensimmäinen paluuni Raksilaan.
Kotipaikka on ollut Espoossa siitä lähtien, lukuun ottamatta kahta vuotta Tampereella.”

Vuodet Tapparassa huipentuivat mestaruuteen ja ratkaisumaaliin Oulussa. Myllersikö silloin sisälläsi?
”Oli huikeeta voittaa mestaruus. Olin aina kuvitellut voittavani mestaruuden Oulussa Kärppien paidassa, mutta se tuli vastustajan paidassa. Se oli ristiriitainen tunne.”

Koitko sen kevään jälkeen, ettet ole toivottu henkilö Oulussa?
”En oikeaastaan. Joillekin faneille saatoin olla, mutta sen ymmärtää, kun he elävät niin tunteella mukana. Mutta en voi pyytää anteeksi tapahtunutta. Pelaan aina täysillä sille joukkueelle, joka on työnantajani.
Seuraavat viisi vuotta Ouluun tuli kultaa ja kunniaa. Ja Kärpät syötti minulle karvasta kalkkia pudotuspeleissä muutaman kerran.”

Yksi kausi NHL:ssä ja kaksi MM-pronssia

Suomen mestaruuden jälkeen teit kaksivuotisen sopimuksen Los Angeles Kingsin kanssa. Kuinka yllättäen sait NHL-sopimuksen?
”Pääsin kauden jälkeen MM-kisoihin, ja agentti sanoi, että tulossa on varaus ja sopimustarjous.”

Toinen kautesi sopimuksestasi jäi työsulun alle, etkä sen jälkeen enää pelannut NHL:ssä. Onko se jäänyt harmittamaan?
”Totta kai työsulku tuli väärään paikkaan, mutta pitää katsoa myös peiliin. Työsulun jälkeisellä kaudella en onnistunut maaotteluissa. Vähän oli neuvotteluita, mutta minut oltaisiin heti laitettu farmiin, ja kutsu ylös olisi tullut, jos kaksi tai kolme keskushyökkääjää olisi loukkaantunut. Jos olisin lyönyt Kingsissä kovemmat tehot taululle, kyllä sieltä olisi tullut parempia tarjouksia.”

Kuinka korkealle arvostat maajoukkueessa saavuttamiasi kahta MM-pronssia (2006 ja 2008)?
”Ne ovat maajoukkueurani kohokohdat. Maajoukkue on ollut minulle aina kunnia-asia. Ennen tyttäreni syntymää kieltäytydyin maajoukkuetehtävistä vain kerran. Nilkkani hajosi kesällä 2004, joten jouduin kieltäytymään World cup -kutsusta.”

Kierroksella ympäri Eurooppaa

Pelasit yhden kauden KHL:ssä hirmutehoilla. Onko sinulla ollut sen jälkeen virityksiä Venäjälle?
”Se oli hyvä vuosi, mutta halusin laittaa perheeni edelle. En halunnut olla erossa heistä. Muilla ulkomaankeikoilla perhe on ollut mukana.”

Sveitsistä sanotaan, että se on pelaajan unelmapaikka, koska maisemat ovat hienot, palkka hyvä ja pelitahti leppoisa. Onko se totta?
”Sielläkin on pelimäärä noussut paljon viime vuosina. Sveitsi on vaativa paikka. Kun voitetaan, se on sveitsiläisten ansiota, kun hävitään, se on ulkomaalaisten syy. Mutta onhan se hieno maa. Yöreissujakaan ei tule, koska pelimatkat ovat lyhyitä.”

Olet pelannut 11 eri seurassa viidessä eri maassa. Mistä tällainen kulkuriluonne on peräisin?
”Se varmaan johtuu uteliaisuudestani. Olen tykännyt nähdä uusia paikkoja ja tutustua uusiin ihmisiin. Kun aikoinaan lähdin Oulusta, päätin lähteä näkemään erilaisia paikkoja ja liigoja. Se on ollut rikkaus.”

Paluu Ouluun

Kävikö mielessäsi jossain vaiheessa, että et koskaan enää pelaa Kärpissä?
”Kun menin AIK:hon vuonna 2012, tuli sellainen tunne, että näinkö ne liigapelit Kärpissä jäivät pelaamatta. Ajattelin, etten välttämättä enää edes pelaa Suomessa liigaa. Sitten oltiinkin yhtäkkiä täällä. Muutaman kerran vuosien varrella oli puolin ja toisin tilanteita, että paluu Ouluun olisi voinut tapahtunut jo aikaisemmin. Välillä Kärpillä oli paikat täynnä ja välillä Kärpät oli kiinnostunut minusta. Intressit eivät kohdanneet.”

Miltä kaupunki näyttää nykyään?
”Se on muuttunut – etenkin uusia asuinalueita on tullut. Onko tuolla radanvarressa Löytty vai Lyötty? Menee aikansa, että oppii tällaisia asioita.”

Peliuraasi ei ole jäljellä enää monta vuotta. Joko olet miettinyt, mitä teet uran jälkeen?
”Uskon, että jotain lätkän parissa. Näitä asioita on tullut mietittyä enemmän ja enemmän viime vuosina, mutta ei vielä liikaa. Haluan nauttia täysillä pelaamisesta. Olen nähnyt ja kokenut niin paljon, että haluan jatkaa lajin parissa.
Vähän yli viisi vuotta sitten ajattelin, etten missään nimessä ala valmentajaksi. Nyt koen, että on mukavaa, kun pystyn olemaan nuorille pelaajille avuksi.”