Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pilvet hait­ta­si­vat au­rin­gon­pi­men­nyk­sen seu­raa­mis­ta

Maanantain pilvinen sää haittasi osittaisen auringonpimennyksen seuraamista Pohjois-Suomessa. Noin 15 prosenttia auringosta peittyi puolenpäivän aikaan pariksi tunniksi.

Näkyykö se? Teemu Öhman odotti auringon pilkahdusta Puolivälikankaan tähtitornissa.
Näkyykö se? Teemu Öhman odotti auringon pilkahdusta Puolivälikankaan tähtitornissa.
Kuva: Pekka Ala-aho

Maanantain pilvinen sää haittasi osittaisen auringonpimennyksen seuraamista Pohjois-Suomessa. Noin 15 prosenttia auringosta peittyi puolenpäivän aikaan pariksi tunniksi.

Tähtitieteen harrastaja Teemu Öhman seurasi toiveikkaana Puolivälikankaan tähtitornissa pilvisyystilanteen kehitystä. Pilvet ohenivatkin pariksi sekunniksi niin paljon, että pimennys pystyttiin havaitsemaan.

"Sain otettua siitä muutaman valokuvan", Öhman riemuitsi. Taivas ei kuitenkaan ollut täysin pilvetön missään vaiheessa, vaan tapahtumaa jouduttiin seuraamaan pilviharson takaa.

Öhman on kuvannut tähän mennessä lukuisia pimennyksiä.

"Täydellistä auringonpimennystä en ole vielä saanut kuvatuksi, koska 1990 sellaisen sattuessa oli myöskin pilvinen sää", Öhman harmitteli.Vaatimaton kosminen tapaus


Jaakko Alakopsa Oulun tähtitieteellisestä yhdistyksestä Arktoksesta kertoo osittaisten auringonpimennysten olevan suhteellisen tavanomaisia.

"Täydelliset pimennykset ovat harvinaisia. Seuraava on vuonna 2126", Alakopsa kertoo.

Selkeän ilman sattuessa Oulun seudulla auringonpimennyksiä on yleensä seurattu Puolivälinkankaalla tai Ruukin tähtitornista. Tällä kertaa kumpaankaan ei ollut pyrkijöitä.

Rovaniemelläkin tuskailtiin pilvistä säätä. Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan kruunun puheenjohtaja Pasi Laurila totesi tämänkertaisen pimennyksen olevan niin vaatimaton, että siitä tietämätön tuskin tuskin pimennystä huomaisi.

"Seurasimme kuitenkin tilannetta pimennyksen parin tunnin keston ajan. Täällä auringosta oli pimennossa vain toistakymmentä prosenttia", Laurila arvioi.

Suomessa eniten auringosta oli peitossa Maarianhaminassa, jossa pimennysprosentti oli 30. Oulussa vastaava oli 19, ja pimennysprosentti pieneni mitä pohjoisempaan mentiin.

Pimennys näkyi rengasmaisena Afrikan halki kulkevalla vyöhykkeellä, joka ulottui Euroopassa Espanjaan ja Portugaliin. Pimennyksen rengasmaisuus johtui siitä, että Kuun etäisyys Maasta ei ollut aivan vakio. Kun etäisyys on suurimmillaan, kuu ei onnistu peittämään Aurinkoa kokonaan, vaan sen reuna jää näkyviin. Pimennys oli komeimmillaan Madridissa.

Seuraava osittainen auringonpimennys nähdään Suomessa 29.maaliskuuta.2006.