Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Pil­pa­jär­ven laavu on ret­ki­koh­de ilman hie­nos­te­lu­ja

Kun hakukoneeseen syöttää kohteen Pilpajärvi, Google löytää vain kourallisen merkintöjä.

Lyhin reitti Pilpajärvelle käy Vaalantien kautta.
Lyhin reitti Pilpajärvelle käy Vaalantien kautta.
Kuva: Risto Rasila

Kun hakukoneeseen syöttää kohteen Pilpajärvi, Google löytää vain kourallisen merkintöjä. Kaupungille soittaessa kukaan ei tunnu kuulleenkaan koko Pilpajärven retkeilykohteesta. Järvestä ja sen rannalla sijaitsevasta laavusta on siis otettava selvää.

Navigaattori ilmoittaa, että Lintulammentien ja Joutsentien liikenneympyrästä on Pilpajärvelle matkaa 19,6 kilometriä. Ajoajaksi laite ennustaa 27 minuuttia. Lyhin reitti Pilpajärvelle käy Vaalantien kautta.

Maisemat Vaalantien varressa ovat upeita. Oulujoki vilkkuu puiden katveesta ja täplikkäät lehmät lekottelevat vanhan kylätien molemmilla puolin. Hevoset mutustavat vehreää ruohoa, ja pienet varsat kirmaavat laakeilla pelloilla. Punamullalla maalattuja perinteisiä maalaistaloja kohoaa jokaisen mutkan takana. Maisema muistuttaa kansallisromanttista maalausta.

Pilpajärventielle osoittava kyltti on huomaamaton ja vehreän koivikon peitossa. Oulun suunnasta tulevan on liki mahdoton havaita opastetta, mutta onneksi navigaattori tietää, milloin Vaalantieltä on käännyttävä vasemmalle. Merkintää siitä, että järvellä sijaitsee retkeilykohde, ei ole missään.