Tilaajille

"Pilk­ki-ih­mis­ten ja muiden jäillä liik­ku­jien kan­nat­tai­si olla odo­tus­kan­nal­la" – jäät vielä pe­tol­li­sen ohuita sekä merellä että si­sä­ve­sil­lä

Pakkassäät ovat muodostaneet Perämeren rannoille jäätä, ja osa pilkkikansasta mieliikin jo kala-apajille.

Pakkassäät ovat muodostaneet Perämeren rannoille jäätä, ja osa pilkkikansasta mieliikin jo kala-apajille. Jää on kuitenkin paikoin petollisen ohutta sekä merellä että sisävesillä. 

Talvikauden eteneminen on saanut ihmiset pohtimaan jäiden kantavuutta. Millainen jäätilanne merialueilla on tällä hetkellä, Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio? Joko jäille kohta uskaltaa lähteä?

– Meri alkoi jäätyä jo marraskuun alussa. Merialueilla talvi on alkamassa, mutta vielä ei hirveästi jäätä ole. Perämerellä Raahesta pohjoiseen on jäätä rannoilla. Piteåån asti on ohutta jäätä ja pikkuisen on ulapallekin muodostunut uutta jäätä. Oulun tienoilla rantajäätä on noin 5–15 senttimetriä. Monessa paikassa jää kantaa, mutta yhtä monessa se pettää kulkijan alta. Lumi on siitä huono, että se peittää heikomman jään. Se on yksi riskitekijä lisää. Vielä olisi syytä malttaa. Kyllä se talvi taas sieltä tulee.