Pi­ka­huu­me­tes­tien tu­lok­set eivät luo­tet­ta­via

Pikahuumetesterit antavat positiivisia huumetuloksia, vaikka testattava ei olisikaan käyttänyt päihteitä ja päinvastoin. Testereitä käytetään seulontalaitteina, joiden perusteella testattava toimitetaan tarkempiin tutkimuksiin.

Poliisi käyttää pikahuumetestiin nykyisin DrugWipe 6 S -testereitä. Sylkinäyte otetaan pyörittelemällä sinistä "tikkua" epäillyn suussa.
Poliisi käyttää pikahuumetestiin nykyisin DrugWipe 6 S -testereitä. Sylkinäyte otetaan pyörittelemällä sinistä "tikkua" epäillyn suussa.
Kuva: Saija Ollanketo

Pikahuumetestereiden tulosten perusteella ei voi tehdä luotettavia johtopäätöksiä siitä, onko henkilö päihteiden vaikutuksen alainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihdeanalytiikan yksikön johtaja Teemu Gunnar kertoo, että pikatestereiden antamat tulokset täytyy aina varmistaa.

”Pikatestien tuloksiin ei voi missään nimessä luottaa”, hän kuvailee.

Myös Vita laboratorioiden ylilääkäri Jukka Hurme sanoo, että pikatestit ovat vain suuntaa antavia. Ne voivat antaa positiivisia tuloksia, vaikka testattava ei olisikaan käyttänyt päihteitä ja päinvastoin.

”Jos niiden perusteella langettaisiin sanktioita, tehtäisiin oikeusmurhia.”

Sekä THL että Vita tekevät laboratoriotutkimuksia, joissa selvitetään pikahuumetesteissä positiivisen tuloksen saaneiden päihteiden käyttöä muun muassa virtsa- ja verikokeilla.

Pikahuumetestereitä käytetään Suomessa muun muassa poliisissa, työpaikoilla, armeijassa, vankiloissa, terveydenhuollon yksiköissä, päihdehoidossa ja päivystyspoliklinikoilla.