Piia-Noo­ra Kauppi uskoo pa­him­man Fa­ce­book-vil­li­tyk­sen menevän pian ohi

Facebook paisuu kuin pullataikina. Ne, jotka eivät ole siihen liittyneet, eivät lotkauta asialle korvaakaan, mutta ne, jotka sinne profiilinsa ovat täyttäneet, jäävät siihen usein myös koukkuun. Oululaismeppi Piia-Noora Kauppi, 32, on ollut Facebookin jäsen jo viime keväästä lähtien.

Piia-Noora Kauppi kurkkaa Facebookiin päivittäin.
Piia-Noora Kauppi kurkkaa Facebookiin päivittäin.

Facebook paisuu kuin pullataikina. Ne, jotka eivät ole siihen liittyneet, eivät lotkauta asialle korvaakaan, mutta ne, jotka sinne profiilinsa ovat täyttäneet, jäävät siihen usein myös koukkuun. Oululaismeppi Piia-Noora Kauppi, 32, on ollut Facebookin jäsen jo viime keväästä lähtien.

"Vedin Euroopan parlamentissa keskustelutilaisuuden sosiaalisista nettiverkostoista ja puhujana oli alan guru Ajit Jaokar, joka esitteli myös Facebookin hienouksia."

"Silloin päätin, että kun jossain vaiheessa on aikaa, niin ryhdyn aktiivisemmin käyttämään teknologian uusia mahdollisuuksia yhteydenpitoon ystävien kanssa. Nyt oikeastaan tänä syksynä olen paneutunut siihen aktiivisesti ja tsekkaan sivut ainakin kerran päivässä, yleensä työpäivän jälkeen", kertoo Piia-Noora Kauppi.

"Siinä mielessä olen koukussa, että käyn säännöllisesti sivustoilla katsomassa uusia juttuja. Jos joskus en ehdi, ei se elämää hetkauta. Täytyy muistaa, että Facebook on vain viihdettä ja vapaa-ajan hupia", hän sanoo.

Hänen lisäkseen mepeistä vain Eija-Riitta Korholalla on omat sivut. "En oikeastaan edes tiedä, kuinka muut mepit ovat asiasta innostuneet. Ihmisillä on monia tapoja pitää yhteyttä. Minä olen aina ollut helposti innostuvaa sorttia eli tykkään lähteä mukaan tällaisiin "muoti-ilmiöihin". Ehkä jotkut muut harkitsevat tarkemmin, mitä tällainen avoin verkosto käytännössä tarkoittaa", Kauppi pohtii.

Ystävien määrässä Kauppi pesee Korholan mennen tullen, edellisellä niitä on vain 43, kun taas Kaupilla on 291. Määrä nousee jatkuvasti, viikossa Kauppi saa noin kymmenen uutta ystävää.

Juuri tähän seikkaan ihmiset jäävät koukkuun: on mukavaa käydä katsomassa keitä uusia ihmisiä sivuille on tullut ja liittyä puolestaan heidän ystävikseen, lähettää kutsuja ja vastata yhteydenottopyyntöihin. Vaihdon tekee mieluisaksi se, että jokainen on Facebookissa omana itsenään ja omalla nimellään. Täysin outoja ystäviä ei edes neuvota noteeraamaan.

Piia-Noora Kaupin Facebook-ystävissä on yllättävän vähän julkkiksia; suurin osa on Kaupin henkilökohtaisia ystäviä ja työtovereita, Suomesta ja ulkomailta.

"Tunnen kaikki ystäväni sivustolla ainakin jollakin tavalla. Lähiystäviänikin on joukossa paljon, mutta ihan parhaita ystäviä myös puuttuu, eikä aviopuolisoni ole asiasta lainkaan innostunut. Suurimpaan osaan näistä ihmisistä pidän muutenkin yhteyttä."

"Tykkään muutenkin olla yhteyksissä ystävien kanssa, tapahtui se sitten perinteisesti tai netissä. Ihmiset ovat entistä kiireisempiä arjessaan ja perinteinen yhteydenpito ystävien kanssa jää usein vähiin. Kuitenkin kaikki me tarvitsemme sosiaalisia kontakteja ja yhteisöllisyyden tuntua ja sitä Facebook modernille työmyyrälle tarjoaa."

Kauppi uskoo olevansa Facebookissa siitäkin huolimatta, että tekisi töitä Suomessa. "En usko, että työpaikallani on kovin suurta merkitystä. Eli vaikka olisin pysyvästi kotimaassa kaiken aikaa, niin uskoisin, että Facebookista olisi silti iloa arkeen. Ja luulen, että tämä on vain tämän hetken villitys ja nykyinen suunnaton buumi menee pian ohi."

Bongasimme Piia-Nooran ystävistä muutamia tunnettuja henkilöitä ja pyysimme häntä arvioimaan asteikolla 1--10, kuinka hyviä ystäviä he hänelle ovatkaan.

"Ystäviä ei arvioida millään numeroasteikolla. Jokaisen kanssa olen ystävä -- tavalla tai toisella", hän kuitenkin tyytyi vain kommentoimaan.

Piia-Noora Kaupin Facebook-ystäviä ovat muun muassa: Käsikirjoittaja Aleksi Bardy, tv-tuottaja Osku Pajamäki, meppi Eija-Riitta Korhola, jalkapalloilija Aki Riihilahti, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri, ajoneuvos, toimittaja Jussi Halli, kansanedustaja Oras Tynkkynen, kokki Sami Garam, valtuutettu Marjukka Karttunen, laulaja Maarit Peltoniemi, koomikko, poliitikko Lotta Backlund ja valtuutettu Kirsi Piha.