Pihalta juossut koira hyök­kä­si toisen koiran kurk­kuun

Välikohtaus johti rikosilmoitukseen.

Oulun poliisille on tehty rikosilmoitus, jonka mukaan irrallaan talon pihalla ollut dogo argentino -rotuinen koira hyökkäsi toisen koiran kimppuun Oulun Höyhtyällä.

Ilmoituksen mukaan koiran omistaja oli ulkoiluttamassa koiraansa lauantai-iltana kahdeksan jälkeen, kun takaapäin hyökännyt koira oli käynyt suoraan toisen koiran kurkkuun kiinni. Irrallaan ollut koira oli heitellyt isokokoista novascotiannoutajaa puolelta toiselle.

Kalevaan yhteyttä ottanut koiran omistaja kertoo, että koira ei ole ollut pihalla irrallaan, vaan se on ollut sisällä ja onnistunut löytämään tiensä kahden oven ja kahden portin ohi.

"Koira on yli 11-vuotias, ja se on ollut minulla pentuiästä asti. Se ei ole koskaan ollut vaaraksi kenellekään", hän sanoo.

Tutkitaan järjestysrikkomuksena

Rikoskomisario Ilkka Riikola Oulun poliisista kertoo, että tapausta tutkitaan järjestysrikkomuksensa, josta rangaistuksena voi tulla sakot.

Ilmoituksen tehnyt nainen kuvailee tilannetta todella pelottavaksi ja järkyttäväksi. Tapahtumahetkellä kadulla oli myös useita lapsia, jotka näkivät välikohtauksen.

Nainen uskoo, että tilanne olisi todennäköisesti johtanut toisen koiran kuolemaan, ellei ohikulkija olisi puuttunut tilanteeseen. Apuun tullut mies oli saanut irrotettua hyökänneen koiran toisen koiran kimpusta pois.

Koiran omistaja ihmettelee rikosilmoituksen tekemistä. "Olen pyytänyt anteeksi ja luvannut kantaa vastuun. Minun tietooni ole tullut, että toinen koira olisi vahingoittunut. Itse en ollut paikalla näkemässä, mutta se on hyvinkin voinut olla koirien välistä rajumpaa leikkiä", hän sanoo.

Dogo argentino -rotu on kielletty muun muassa Tanskassa, Norjassa ja Englannissa. Rotu on jalostettu erityisesti suurriistan metsästykseen.

Koiran omistaja on pahoillaan siitä, että rotu leimaantuu vaaralliseksi. Hänen mukaansa koira on hyvin ihmisystävällinen ja lapsirakas.

"Minulla on itselläni pieniä lapsia. En kai olisi niin tyhmä, että pitäisin koiraa, joka olisi niille millään tavalla vaaraksi", hän sanoo.

Koiranomistajalla velvollisuus pitää koira kiinni

Riikolan mukaan rikosilmoituksia koirien aiheuttamista häiriöistä tulee ilmoituksia lähes viikoittain. Useimmiten kyse on siitä, että koiran haukkuminen aiheuttaa naapurisovussa ongelmia.

”Tällaiset tapaukset, joissa irrallaan ollut koira hyökkää kimppuun, ovat harvinaisempia, mutta eivät tavattomia”, Riikola sanoo.

Riikolan mukaan koiranomistajat ovat pääsääntöisesti hyvin valveutuneita pitämään koirat kiinni. Hän kuitenkin muistuttaa, että koiranomistajan velvollisuus on huolehtia siitä, että koirat pidetään kiinni.