Pienen roolin pe­laa­jan iso uhraus – Kiekon per­jan­tai­na pää­hän­sä saanut kärp­pä­puo­lus­ta­ja Aleksi Mäkelä lei­kat­tiin vii­kon­lop­pu­na Oulussa

Kärppäpuolustaja Aleksi Mäkelän vaikea kausi muuttui perjantaina entistä synkemmäksi.

Kärppien Aleksi Mäkelä (37) loukkaantui perjantaina Lukkoa vastaan pelatussa ottelussa. Arkistokuva.
Kärppien Aleksi Mäkelä (37) loukkaantui perjantaina Lukkoa vastaan pelatussa ottelussa. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Leinonen

Kärppäpuolustaja Aleksi Mäkelän vaikea kausi muuttui perjantaina entistä synkemmäksi. Vain reilu viikko sitten edellisen loukkaantumisen jäljiltä kaukaloon palannut Mäkelä palasi nopeasti toipilaaksi, kun perjantain Lukko-ottelussa raumalaisten Robin Pressin laukaus osui suoraan Mäkelää kasvoihin.

Kärppäpuolustaja tajusi nopeasti tilanteen vakavuuden ja poistui välittömästi pukukopin puolelle päätään pidellen. Matka jatkui joukkueen hierojan Janne Lukkarin saattamana taksilla Turkuun sairaalaan.

– Lauantaiaamuna he olivat Porissa hotellilla aamiaisen aikaan. Mäkelä lähti siitä taksilla suoraan Ouluun (Kärppien lääkärin Jukka) Tikannon hoiviin, oululaisjoukkueen päävalmentaja Mikko Manner kertaa.

Kaikille ikävän tilanteen nähneille oli heti selvää, että kiekko teki väistämättä tuhojaan pään alueen luustoon. Vamma vaati leikkaushoitoa. Mannerin mukaan Mäkelä pääsi sairaalasta pois sunnuntaina ja voi olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvin.

– Totta kai tilanne säikäytti, mutta se toi taistelutahoa joukkueelle entistä enemmän, kun näimme ettei mitään hengenvaaraa kuitenkaan ollut.

Mäkelällä on nyt edessään pitkä toipilasjakso, eikä paluu kaukaloon ole lähiviikkoina ajankohtainen.

– Varmaankin kuukauden päivät hän on ainakin sivussa, Manner heittää varovaisen ensiarvion.

Pelaajien loukkaantumisten vuoksi Jukurien Jimi Jalonen tulee lainaksi Kärppiin kolmeksi viikoksi.

Rauma on Kärpille raaka

Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen kertoi lauantain voitokkaan Ässät-pelin jälkeen joukkueen pelanneen Porissa Mäkelälle. Mannerin mukaan asiaa ei tietoisesti kuitenkaan korostettu pukukopissa liikaa. 

– Ei tuollaisesta voi ennen peliä tehdä liian isoa numeroa. Pelaajien pitää mennä jäälle kuitenkin pelottomina. Jos tuollaista liikaa miettii, niin siellä joku pelaaja ajattelee vain, että nyt se kiekko osuu minua päähän, Manner perustelee.

Mäkelä loukkaantui Raumalla Kärppien pelatessa alivoimalla. Kärppäluotsin näkemyksen mukaan alivoimaa paljon pelaavat saavat uransa aikana paljon vastaavanlaisia osumia.

– Tolppapuolustajan rooli on raaka rooli ja aika moni alivoimaspesialisti on urallaan kokenut vastaavan. Laukaus kun lähtee, niin siihen eteen pitää vain sijoittua.

– Kukaan ei voi tietää olisiko kiekko mennyt tuossa tilanteessa maaliin, mutta joukkueen sisällä tuolla ansaitsee kaikkein ylimmän arvostuksen. Tällainen kertoo mielestäni aina pelaajan luonteesta paljon ja Mäksälläkin on vain yksi vaihde joka jumalan päivä: tehdä kaikki täysillä, päävalmentaja kehuu.

Rauman vieraspelit ovat olleet Kärpille raakoja viime vuosina. Viime kaudella Mika Pyörälä matkusti akillesjänne katkenneena niin ikään Raumalta Ouluun taksilla yön pimeydessä.

Lähes päivälleen neljä vuotta sitten Sebastian Aho lähti Äijänsuolta ambulanssilla saatuaan kiekon kaulaansa.