Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Petteri Orpo kom­men­toi Rin­ne-kir­jan väit­tei­tä ko­koo­muk­sen heit­tä­mi­ses­tä op­po­si­tioon – "Jos on, kuten kir­jas­sa ker­ro­taan, niin se on iso pet­ty­mys"

Petteri Orpon (kok.) mukaan keskustan entinen puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi Orpolle tänään eduskunnassa, etteivät vuoden 2017 tapahtumat menneet kuten...

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuvassa) sanoo olevansa pettynyt entiseen hallituskumppaniinsa Juha Sipilään (kesk), jos Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet pitävät paikkansa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuvassa) sanoo olevansa pettynyt entiseen hallituskumppaniinsa Juha Sipilään (kesk), jos Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet pitävät paikkansa.
Kuva: Joel Maisalmi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Juha Sipilä (kesk.) sanoi hänelle tänään eduskunnassa, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) tuoreen elämäkerran väitteet eivät menneet kuten kirjassa kirjoitetaan. Sipilä ei kiistä tavanneensa Rinnettä, mutta kieltää tarjonneensa sdp:lle hallituspaikkaa sote-kiistojen aikaan niin kuin Rinteen elämäkerrassa väitetään.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi äskettäin eduskunnassa väitteitä, joita esitetään tänään julkaistussa pääministeri Antti Rinteen elämäkerrassa Antti Rinne – Koko tarina.

Teoksen kirjoittivat politiikantoimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen, ja se on Rinteen auktorisoima eli hän on ollut mukana kirjan tekemisessä. Kirjoittajien mukaan Rinne seisoo kirjassa esitettyjen väitteiden takana.

Kirjan väitteiden mukaan keskustan silloinen puheenjohtaja Juha Sipilä tarjosi vuonna 2017 Rinteen demareille paikkaa hallituksessa kesken vaalikauden.

Elämäkerran mukaan Sipilä ja oppositiossa ollut sdp:tä johtanut Rinne tapasivat salaa Suomi-areenan aikaan puoliltaöin Porin hotelli Vaakunassa.

Sipilä ehdotti tuolloin Rinteelle sote-ratkaisua, joka olisi toteutettu ilman kokoomuksen vaalimaa valinnanvapautta.

Samalla kokoomus olisi heitetty oppositioon ja sdp otettu hallitukseen.

– Hotellihuoneessa pääministeri kysyi, olemmeko valmiita tulemaan hallitukseen siten, että sdp ja keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia, Rinne sanoo kirjassa.

Rinne hylkäsi tarjouksen. Hän perusteli päätöstä sillä, että hallitukseen kuuluu mennä vaalien kautta eikä muutoin.

Sipilä oikoi väitteitä Orpolle eduskunnassa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että kesällä 2017 oli huhuja keskustan ja sdp:n keskusteluista, mutta ne olivat politiikan käytäväkeskustelujen tasoa.

Orpo kertoo törmänneensä entiseen pääministeriin Juha Sipilään tänään eduskunnassa.

Sipilä oli kommentoinut Rinteestä kertovan kirjan väitteitä lyhyesti Orpolle.

– Sipilä sanoi, että ei se näin mennyt, mutta sitä pitää kysyä häneltä. Jos se on näin kuin kirja kertoo, niin se on hyvin poikkeuksellista. Itse en toimisi niin, että hallituskumppanin selän takana puhuisin tällaista. Politiikassa ei pidä toimia noin. Se vähentää ihmisten uskoa politiikkaan ja tekee jatkossa hallitusyhteistyön hankalaksi.

Orpo: Iso pettymys, jos asia on kuten kirjassa kerrotaan

Orpo arvelee Sipilän motiivin kesällä 2017 lähteneen siitä, että keskustalla oli valtava tarve saada maakuntamalli valmiiksi, ja kun se oli vaikeuksissa, he olivat hinnalla millä hyvänsä valmiita sitä edistämään.

– Minulle tämä on valtavan suuri kysymys, koska kokoomus teki erittäin sitoutuneesti Juha Sipilän hallituksessa töitä. Puolustettiin talous- ja työllisyyspolitiikkaa ja tehtiin vaikeita ratkaisuja.

– Jos näin on, kuten kirjassa kerrotaan, niin se on iso pettymys.

Orpon mukaan keskustan ja kokoomuksen välit olivat huonot sote-neuvottelujen rintamalla kesällä 2017, jolloin perustuslakivaliokunta oli ensimmäisen kerran tyrmännyt valinnanvapausesityksen.

Orpo korostaa, että nyt pitää puhua tämän päivän asioista, eikä kaivella vanhoja.

– Pääministerin pitää keskittyä maan johtamiseen eikä kirjojen julkaisuun ja vanhojen asioiden kaiveluun. Tänään on puhuttu Nokian ongelmista ja Nordean yt-neuvotteluista, Orpo huomauttaa.

Sipilä: Hallitusikkuna oli oppositiolle auki vain kerran

Sipilä kommentoi lyhyesti Rinne-kirjan tietoja mennessään tänään keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen eduskunnassa.

Sipilä ei kiistänyt tapaamista Rinteen kanssa, mutta ei myöskään viitannut nimenomaan tapaamiseen Porin Suomi Areenan yhteydessä kesällä 2017. Kokoomuksen heittämistä ulos hallituksesta 2017 sote-ongelmien takia Sipilä ei kommentoinut mitenkään.

– Olen tavannut montakin kertaa Antti Rinteen, mutta hallitusikkuna oli oppositiolle auki vain kerran 2017 perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä. Pidin tarpeellisena tavata oppositiota myös kauden aikana, Sipilä sanoi.

Juttua päivitetty 24.10.2019 kello 14.23: lisätty Juha Sipilän kommentit