Pes­si­mis­mi leviää Puo­lan­gan pesästä

Ei noussut Puolanka kartalle sienten kasvatuksella, eikä manner-Suomen keskipisteelläkään viitsitä tarkistusmittausten jälkeen isommin elämöidä.

-
Kuva: Petri Hakkarainen

Ei noussut Puolanka kartalle sienten kasvatuksella, eikä manner-Suomen keskipisteelläkään viitsitä tarkistusmittausten jälkeen isommin elämöidä.

Pessimismi voi kuitenkin hyvin ja leviää. Facebook-porukassa on jo yli 1 800 nimeä.

"Eivät ne mitään faneja ole, kunhan säälistä ovat mukaan lähteneet", sanoo kunnan kulttuurivastaava ja itsekin aatteen omakseen kokeva Maija Saviniemi.

Jaakko Paavolan kirjakauppaan valittamaan ja pahoja enteitä näkemään kokoontunut pessimistiporukka ei oikein tiedä, miten suosioon pitäisi suhtautua.

"Saahan sitä muuallakin yrittää. Mutta oikea pessimismi on puolankalaista, se on sisäsiittoisuuden jalostamissa geeneissä", Paavola paukuttaa.

Kauppaan pyrähtää parvi tyttösiä, jotka aika pian seurueen nähtyään vaihtavat hymynsä seuraan sopivaksi jurotukseksi. Nuoret vakuuttavat, että pessimismin jatkuvuus on turvattu: aate kantaa nuorissakin polvissa.

Sen verran hupaisaa puuhaa pessimismillä pelailu kuitenkin on, että väkisinkin välillä heittää hymyn, ellei ihan naurun puolelle.

"Positiivisesta pessimismistä en uskalla puhua, mutta on tämä ainakin terapeuttista", miettii Laura Tykkyläinen.

Pessimistit hämmästelevät vilpittömästi tunnustuksellisten optimistien edesottamuksia.

"Mistä se katteeton myönteisyys oikein kumpuaa? Pitäisi antaa optimistille aurinkokennolla toimiva taskulamppu ja katsoa, mitä se sanoo ja tekee."

Pessimistejä on ainakin kahdenlaisia: osa makaa sohvalla eikä tee mitään, mutta nämä aatettaan esille tuovat haluavat yrittää kaikenlaista, vaikka vuorenvarmasti tietävätkin, että pieleen menee.

"Nyt näyttää siltä, että pessimistitkin muuttavat Puolangalta pois. Onko se sitten voitto vai tappio aatteelle?" porukka pohtii.

Liikaa optimismigeenejä soluissaan kantaville kunnan päättäjillä pessimismin vyörytyksessä on kestämistä. On annettu ymmärtää, että vähempikin mainostus riittäisi.

On kunta silti pienellä panoksella mukana ensi kesänä jo neljättä kertaa järjestettävillä pessimismipäivillä. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kuullaan ainakin synkkiä lauluja, monenlaista valitusta ja aforismikilpailun tuotoksia. Pirujakin päästään maalailemaan seinille.

Moni Facebook-pessimisti on uhannut tulla paikalle, jos nyt jotenkin Puolangalle osaavat. Ydinjoukko arvelee, että jos tapahtuma surkeasta ohjelmasta huolimatta kasvaa, se on vain paisumista ennen lopullista tuhoa.

"Säästä ei tarvitse huolehtia. Kylmää on ja sataa. Se on huomattu aikaisemmissa tapahtumissa", Saviniemi lupaa.


Polttaa se päivä risukasankin
-aforismikilpailu jatkuu kesään saakka. Korkeintaan yhden rivin ajatelmia voi lähettää sähköpostiin puolanganpessimismi@gmail.com