Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Pääkirjoitus

Pe­rus­tus­la­ki­kin pokkaa Vla­di­mir Pu­ti­nil­le, jonka vallan jatko var­mis­te­taan hä­peä­mät­tö­mäl­lä sil­män­kään­tö­tem­pul­la

Ovi on nyt Venäjällä auki sille, että presidentti Putinin valtakaudesta voi tulla jopa 36 vuoden mittainen.

-
Kuva: YURI KOCHETKOV

Ovi on nyt Venäjällä auki sille, että presidentti Putinin valtakaudesta voi tulla jopa 36 vuoden mittainen.

Putinilla on myös laajaa kannatusta, mutta aito kansanvalta ja vallanpitäjien valinnan mahdollisuus pakenee nyt Venäjällä kohti horisonttia.

Venäjällä arvuuteltiin tähän viikkoon asti, miten "vuoden 2024 ongelma" hoidetaan. Kyseessä on vuosi, jolloin Vladimir Putinin toinen peräkkäinen kausi presidenttinä päättyy, ja nykyisen perustuslain mukaan hänen on väistyttävä.

Arveltiin esimerkiksi, että Putinille järjestetään uusi mahtivirka kansakunnan kaapin päältä, vaikkapa valtakunnanneuvoston johdosta tai että hän palaa pääministeriksi aiempaa vahvemmin valtaoikeuksin.

Tiistaina paljastui, ettei tällaisia piruetteja aiota tehdä, vaan Putinin jatko hoidetaan karun suorasukaisesti. Hänelle ei räätälöidä virkaa vaan perustuslaki räätälöidään hänen jatkolleen presidenttinä:

Kun uusi perustuslaki tulee lähiaikoina voimaan, presidentin tähänastiset virkakaudet nollautuvat. Näin Putin pääsisi pyrkimään vuonna 2024 kolmannelle perättäiselle ja yhteensä viidennelle kaudelleen Venäjän presidenttinä.

Kyseessä on poliittinen silmänkääntötemppu. Niinpä duumassa tiistaina vieraillut presidentti Putin teki parhaansa, jotta näyttäisi suhtautuvan ehdotukseen varauksellisesti. Hän näki mahdolliseksi aiempien virkakausien nollautumisen vain, jos perustuslakituomioistuin siunaisi tämän tulkinnan.

Olisi historiallinen yllätys, jos perustuslakituomioistuin asettuisi vastustamaan duuman jo hyväksymää mallia. Jo Neuvostoliitossa tunnettiin termi "telefonnoje pravo", puhelinoikeus, jossa vallanpitäjät tarpeen tullen viestittivät oikeuslaitokselle, millainen päätös on suotavaa tehdä. Sama perinne elää Venäjällä.

Niinpä vaikuttaa selvältä, että jos Putin on hengissä ja terve vuonna 2024, hän asettuu ehdokkaaksi ja saa kuuden vuoden jatkopestin.

Sen jälkeenkin perustuslaki sallisi hänelle vielä yhden kuusivuotiskauden. Periaatteessa Putin voisi jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 asti.

Näin vuonna 2000 presidenttinä aloittanut entinen KGB-virkailija ehtisi pääministerikausi mukaan lukien olla Venäjän johdossa 36 vuotta – pitempään kuin esimerkiksi Pietari Suuri. Ei ihme, että yhden venäläislehden mukaan Putinista on tulossa monarkki.

Perustuslain muutokset alistetaan huhtikuussa vielä kansanäänestykseen. Kun samaan uudistuspakettiin on leivottu anteliaita sosiaalisia lupauksia kuten indeksiin sidotut eläkkeiden nostot, on todennäköistä, että esitys saa kansan tuen. Jos vaarana on, ettei saa, oikea tulos hoituu luovalla ääntenlaskennalla.

Putinilla on aidostikin laaja kansansuosio, jonka takana on Venäjän olojen vakautuminen ja elintason nousu hänen valtakaudellaan. Krimin haltuunoton synnyttämä hurmos on kuitenkin haihtunut. Siksi valtiolliset televisiokanavat joutuvat tekemään parhaansa, jotta kansalaiset ymmärtäisivät, kuinka välttämätöntä Putinin on jatkaa.

Propaganda ehkä puree vielä vanhempaan väkeen, mutta heikommin nuoreen polveen, joka hankkii maailmaa koskevat tietonsa riippumattomista nettilähteistä sekä kansainvälisiltä uutissivustoilta.

Seurauksena on nuorten vieraantuminen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja se on maalle pitkällä jaksolla pelkästään vahingollista.