Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pe­rus­suo­ma­lais­ten kuu­sa­mo­lai­sel­le jär­jes­tö­sih­tee­ril­le sakkoja kun­nian­louk­kauk­ses­ta

Perussuomalaisten Pohjois-Suomen järjestösihteerinä toimiva Joukamo Kortesalmi on saanut rikostuomion.

Perussuomalaisten Pohjois-Suomen järjestösihteerinä toimiva Joukamo Kortesalmi on saanut rikostuomion.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Kortesalmen kunnianloukkauksesta 1 475 euron suuruisiin sakkoihin.

Käräjäoikeus katsoo, että Kortesalmi on esittänyt pohjoissuomalaisesta toimitusjohtajasta valheellisia väitteitä helmikuussa 2013 Kuusamossa. Oikeuden mukaan Kortesalmen menettely täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.

Käräjäoikeus on määrännyt, että hänen pitää maksaa kärsimyskorvauksia loukkaamalleen toimitusjohtajalle. Hän joutuu pulittamaan 2 000 euroa, minkä lisäksi Kortesalmen pitää maksaa tämän oikeudenkäyntikuluja noin 4600 euron edestä.

Valheellisia vihjauksia valtuustoaloitteessa

Tuomio on seurausta Kortesalmen Kuusamon kaupunginvaltuustolle tekemästä kirjallisesta valtuustoaloitteesta, jonka Kortesalmi luki ääneen valtuuston kokouksessa 28. helmikuuta 2013. Aloite julkaistiin myös sanomalehdessä. Kortesalmi toimi tuohon aikaan sekä kaupunginvaltuutettuna että kaupunginhallituksen jäsenenä.

Aloitteessa vaaditaan pohjoissuomalaisen yrityksen toimitusjohtajan vaihtamista. Toimitusjohtaja oli itse läsnä kokouksessa, jossa aloite luettiin ääneen.

Käräjäoikeuden arvion mukaan aloite sisältää vihjauksen siitä, että toimitusjohtaja olisi palkattu tehtäväänsä muilla kuin ammatillisilla perusteilla. Oikeus pitää väitettä loukkaavana. Kortesalmi ei esittänyt väitteensä tueksi mitään perusteita, joten oikeuden mukaan se on valheellinen.

Aloitteessa vihjattiin myös, että toimitusjohtajan yrityksestä jaetaan ”suojelurahaa” poliittisin perustein ja siinä vihjattiin myös kaksisuuntaisen rahaliikenteen mahdollisuudesta. Oikeuden mukaan väite sisältää vihjauksen, että toimitusjohtaja olisi toiminut jopa lainvastaisesti. Näidenkään väitteiden tueksi Kortesalmi ei esittänyt mitään perusteita, joten oikeus piti niitäkin valheellisina ja loukkaavina.

”Väitteiden sisällöstä on jo suoraan pääteltävissä, että Kortesalmella on ollut loukkaamistarkoitus”, oikeus katsoo.

Kortesalmi väitti lisäksi, että toimitusjohtaja olisi jättänyt valituksen erään navetan rakentamisesta. Oikeuden mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan toimitusjohtaja teki navetan ympäristöluvasta muistutuksen yksityishenkilönä. Käräjäoikeus katsoo, että väite oli paitsi loukkaava, myös valheellinen.

Tuomioistuin pitää Joukamo Kortesalmen esittämien lausumien sisältöä etukäteen harkittuna. Sen mielestä ne ylittävät selvästi sen, mitä voidaan yleiseltä kannalta merkittävässä keskustelussa pitää hyväksyttävänä.