Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Koronatilanne Oulussa: Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda ka­ran­tee­niin?

Per­he­va­paa­uu­dis­tus ei toteudu tällä hal­li­tus­kau­del­la – Sipilä: Uu­dis­tus olisi hei­ken­tä­nyt pie­ni­tu­lois­ten per­hei­den asemaa

Hallituksen johtokolmikko ilmoitti maanantai-iltana, ettei perhevapaauudistus toteudu tällä vaalikaudella.

Pääministeri Juha Sipilä ilahtui suomalaisten innostumisesta satavuotisjuhlien järjestämiseen. – On etuoikeus olla pääministeri satavuotisjuhlavuonna, Sipilä sanoo osana Lännen Medialle antamaansa haastattelua.
Pääministeri Juha Sipilä ilahtui suomalaisten innostumisesta satavuotisjuhlien järjestämiseen. – On etuoikeus olla pääministeri satavuotisjuhlavuonna, Sipilä sanoo osana Lännen Medialle antamaansa haastattelua.
Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertovat Twitterissä, että perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella. Ministereiden mukaan yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt.

Sipilä kirjoittaa blogissaan, että lyhyellä tähtäimellä esitetty malli olisi näkynyt etuuksien heikentymisenä mahdollisesti kahdella kolmasosalla perheistä. Tämä olisi Sipilän mukaan heikentänyt erityisesti pienituloisten perheiden asiaa.

Sipilän mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon johtama työryhmä teetti asiantuntijoilla arviot eri perhevapaamallista. Viimeisessa vaiheessa esillä olleen perhevapaamallin työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään noin 1600 henkilötyövuotta.

– Tämä oli odotusarvoihin ja julkisuudessa esiintyneisiin lukuihin sekä uudistuksen kustannuksiin verrattuna huomattavan pieni luku, Sipilä toteaa. 

Sipilä jatkaa, että nuorten naisten työllistyminen on keskustalle tärkeää ja naisten työmarkkina-aseman vahvistaminen on tärkeä tavoite.

– Työantajille annettava 2 500 euron kertakorvaus työnantajille perhevapaista aiheutuvien kustannusten tasaamiseksi on arvokas askel tämän tavoitteen tukemisessa, Sipilä kirjoittaa. 

Sipilän mukaan perhevapaauudistus päätettiin siirtää seuraavan hallituksen käsittelyyn, sillä esitys olisi heikentänyt julkisen talouden tasapainoa lähes sadalla miljoonalla eurolla. 

– Päätimme budjettiriihessä, että jos mallista ei ole yhteisymmärrystä strategiaistunnossa tammikuussa, uudistuksesta luovutaan automaattisesti, Sipilä perusteli kolmikon ratkaisua.