Palkkaerot: Ou­lu­lai­nen pa­lo­mies tienaa satoja euroja vä­hem­män kuin kol­le­gan­sa Jo­ki­laak­sois­sa

Pääkirjoitus: Jos rahaa ei saada lisää, ra­pis­tu­neen tie­ver­kon määrä kasvaa

Luitko jo tämän: Kokenut ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jä kri­ti­soi Oulun mo­ni­toi­mi­aree­nan jul­kis­ta ra­hoi­tus­ta

Pensas- ja här­kä­pa­vut ovat Suo­mes­sa har­vi­nais­ta herkkua

Pensaspapusesonki on lyhyt, eikä tuoreita kotimaassa kasvaneita papuja saa kuin toreilta ja muutamista kaupoista. Härkäpavutkaan eivät kuulu korttelikauppojen valikoimiin.

Pensaspapusesonki on lyhyt, eikä tuoreita kotimaassa kasvaneita papuja saa kuin toreilta ja muutamista kaupoista. Härkäpavutkaan eivät kuulu korttelikauppojen valikoimiin.

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Ranta puhuu lämpimästi kotimaassa viljeltävien papujen, etenkin vaatimattoman, kylmänkestävän ja satoisan härkäpavun puolesta.

-- Jo kahvikupillisesta härkäpapua tulee yhtä kylläiseksi kuin pihvistä. Yksinkertaisin härkäpapuruoka syntyy palkoineen keitetyistä pienistä härkäpavuista ja valkosipulivoista.

Pienet härkäpavut keitetään palkoineen kuten pensaspavut, mutta isoksi kasvaneista paloista käytetään vain siemenet. Tuleentuneet härkäpavut riivitään ja siemenet kuivataan talvisiin muhennoksiin ja keittoihin.

Papufarmariksi ryhtyminen kannattaa

Jos pitäisi valita joku vihannes, jota kannattaa viljellä, se olisi ehdottomasti papu. Se on arvokasta ravintoa sanan monessa mielessä. Härkäpapu viihtyy perunavakojen välissä eikä tarvitse erityistä hoitoa. Pensaspavut vaativat vähän työtä, mutta muutama rivi kestävää lajiketta, esimerkiksi Purple Tee Peetä, palkitsee kyllä hoitajansa.

Anu Ranta on kasvattanut lähes kaikkia kotimaassa viljeltäviä papulajikkeita. Muutaman kerran hän on kokeillut soijapapuakin, mutta se vaatii ehdottomasti esikasvatuksen ja tietysti lämmintä kuten muutkin pavut.

-- Pakastin aikoinaan ämpärikaupalla papuja, kun perheemme neljä lasta vielä asuivat kotona. Meillä syötiin valtavia määriä papuja jo niiden terveellisyyden takia, Ranta kertoo. Hän ei ole kasvissyöjä, vaikka syö etenkin kesäaikaan hyvin kasvispainotteista ruokaa. Kasvisruokavaliossa runsaasti kasvisvalkuaista, kaliumia, kalsiumia, fosforia ja muita kivennäisaineita sisältävät pavut ovat keskeistä ravintoa.

Tänä kesänä Anu Rannan papumailla kasvaa violettipalkoista voimakaskasvuista Purple Tee Pee -pensaspapua ja maukasta keltapalkoista Golden Tee Peetä. Kirjavapalkoisen Borlotto linqua di fuoco nonon hän on valinnut koristeellisten kirjavien palkojen takia, mutta sekin on satoisa ja nopeakasvuinen lajike.

Jauhettuja linssejä pakasteeseen

Linssit, soijapavut ja kikherneet kuuluivat pitkään luontaistuotekauppojen hyllyille, ja niitä ostivat pääasiassa kasvissyöjät. Nyt täyden palvelun papuvalikoiman ja monet eksoottisten ruokien ainekset löytää etnistä ruokaa myyvistä kaupoista ja nettikaupoista. Niissä tarjotaan tuttujen soija- ja kidneypapujen lisäksi mustasilmäpapuja, isoja valkoisia papuja, adukipapuja ja mungpapuja, härkäpapuja sekä mustia linssejä.

Punaisista ja vihreistä linsseistä saa monipuolista ruokaa, jossa vain mielikuvitus on rajana. Keitettyjä jauhettuja linssejä voi pakastaa ja käyttää piirakoiden täytteenä, lisänä salaateissa, padoissa, pihveissä ja keitoissa. Hernekeittokin maistuu kansainvälisemmältä, jos osan herneistä korvaa linsseillä.

Linssisose sopii myös vauvanruokiin sekä sieni- tai jauhelihapihveihin. Keitetystä linssijauheesta syntyy dippikastike, kun siihen lisätään oliiviöljyä, murskattuja valkosipulinkynsiä, suolaa ja viherpippuria.

Anu Rannan härkäpapukeitto

noin 1 kilo tuoreita härkäpapuja 2 rkl öljyä 2 perunaa 1 purjo 1 keltasipuli 2 porkkanaa 1 l kasvis- tai lihalientä suolaa, 4 mustapippuria, 1 dl persiljasilppua

Kuori härkäpavut ja heitä kuoret kompostiin. Kiehauta pavut hieman suolalla maustetussa vedessä ja valuta hyvin lävikössä. Jos haluat, voit kuoria härkäpavun mantelin tapaan. Kuori ja pieni perunat ja sipuli. Viipaloi purjo ja porkkana. Lämmitä öljy kattilassa ja laita siihen raa"at vihannekset. Lisää kokonaiset mustapippurit ja kasvisliemi. Pippurin sijaan voi käyttää "köyhän miehen pippuria" eli kynteliä. Keitä soppaa kunnes perunat hieman soseutuvat. Lisää pavut ja kuumenna keitto. Tarkista suolan määrä ja korista keitto persiljalla. Keitto on perinteinen värmlantilainen ja julkaistu ruotsalaisessa Femina-lehdessä 7/95.