Pel­to­nen nousi va­paa­oh­jel­mal­laan Saa­ri­sen ohi, Galay luis­te­li miesten SM-kul­taan

Emmi Peltonen pääsi jalkavamman jäljiltä kunnolla harjoittelemaan vasta viime aikoina. EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors potee selkävammaa.

Vapaaohjelma nosti Emmi Peltosen kolmanteen Suomen mestaruuteen taitoluistelun SM-kisoissa Vantaalla. Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita edustava Peltonen keräsi kahden päivän yhteistulokseksi 174,29 pistettä. Voittopisteet ovat 20-vuotiaan Peltosen tämän kauden parhaat.

Peltonen oli Suomen mestari myös vuosina 2017 ja 2018. Viime talvena SM-ykkönen oli Viveca Lindfors, joka ei ole tällä kaudella vielä kyennyt kisaamaan selkävamman vuoksi. Lindfors luisteli viime talvena EM-pronssia.

Tikkurilassa Peltonen joutui vapaaohjelmaan takaa-ajoasemasta. Hän oli lyhytohjelman jälkeen seitsemän pistettä Jenni Saarisen perässä. Sunnuntaina Peltonen oli vahva ja suorastaan lensi SM-kultaan. Komea kolmoislutz kruunasi Peltosen pyhän.

Peltonen valitaan alkavalla viikolla EM-kisoihin, jotka käydään 20.–26. tammikuuta Itävallan Grazissa. Suomen mestari sanoi viettävänsä lähiviikot työntäyteisiä päiviä.

– En lepää edes jouluna. Kinkku jää osaltani pöytään, toistoja kaipaava Peltonen tuumasi.

Hän on pystynyt harjoittelemaan täysillä vasta viime viikot, koska loukkasi kesällä jalkansa nivelsiteet.

Saarinen hakee letkeyttä näytöksistä

Toiseksi Tikkurilan jäällä taituroi Kooveen Saarinen, joka johti kisaa lyhytohjelman jälkeen. Saarinen keräsi 172,44 pistettä, ja kärkipaikalta putoaminen kirpaisi.

– Olen pettynyt itseeni, sitä on turha kiistää. Loppuun asti taistelin, mutta se ei nyt riittänyt. Pieniä virheitä tuli, Saarinen sanoi vakavana.

Saarinen sanoi lepäävänsä maanantain. Sitten luistelu jatkuu.

– On mukava, kun voin tehdä joulunäytöksiä. Teen niitä Kooveen kanssa, mutta minulla on näytös myös Ruotsin Luulajassa siellä. Näytökset ovat kivoja välipaloja, ne voi ottaa letkeämmin kuin kisatapahtumat, Saarinen selvitti.

Pronssille pystyi Espoon Jäätaiturien Linnea Ceder (160,87). Mitali on Cederille ensimmäinen aikuisten sarjassa ja voi tuoda EM-edustuksen, kun Suomella on Graziin kolme paikkaa naisten luisteluun.

Galay piti Virtasen takanaan

Miesten Suomen mestaruudesta käytiin ankara taisto, ja SM-kullan vei Pietarissa paljon treenaava 21-vuotias Roman Galay. Hän kukisti 2,20 pisteen erolla viisinkertaisen mestarin, 32-vuotiaan Valtter Virtasen.

Jäätanssin SM-kultaan pyörähti pari Yuka Orihara/Juho Pirinen. Vasta vajaan vuoden yhdessä luistellut duo teki komeat pisteet 172,90.

Orihara antoi riemunsa näkyä. Hänen tuuletuksensa jäällä oli villi.

– Ohjelma sujui ilman pahempia mokia, näin etenkin lauantain rytmitanssissa, Orihara tiivisti.