Pelkkä va­le­pro­fii­li somessa on nyt ran­gais­ta­va rikos – Näin uusi la­ki­muu­tos on toi­mi­nut

Vajaan kuukauden ajan identiteettivarkaus verkossa on ollut sellaisenaan rangaistavissa oleva rikos.

Vajaan kuukauden ajan identiteettivarkaus verkossa on ollut sellaisenaan rangaistavissa oleva rikos.

Syyskuun alusta poliisi on kirjannut 53 rikosilmoitusta, joissa identiteettivarkaus on joko ainoana nimikkeenä tai osana isompaa kokonaisuutta.

Ilmoituksista 33 on koskenut nettipetoksia ja 13 sosiaalisen median valeprofiileja.
Helsingin poliisilaitoksen nettipoliisissa työskentelevän vanhemman konstaapelin Erno Koivumäen mukaan lakimuutoksen myötä valeprofiileilla häiriköinti on vähentynyt.

– Näin ollen pykälä toimii ennalta estävästi. Poliisilla on myös enemmän pelimerkkejä käydessään keskustelua häiriköijän kanssa, kun voimme mainita tästä pykälästä ja toiminnan rikollisuudesta.

Uudella lakimuutoksella pystytään puuttumaan sosiaalisen median valeprofiileihin ja nettipetoksiin aiempaa helpommin, kun teossa ei tarvitse täyttyä kunnianloukkauksen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen kriteerit.

Koivumäki mukaan lain ennalta estävä teho näkyy juurikin valeprofiili-ilmoitusten vähäisessä määrässä.

– Valeprofiili-ilmoitusten vähäisyys johtuu varmasti siitä, että sosiaalisen median palveluiden ylläpitäjät reagoivat kiitettävän nopeasti kansalaisten ilmoituksiin valeprofiileista ja poistavat niitä. Nettipoliisissa saamme henkilön lopettamaan toimintansa keskustelemalla asiasta ilman, että rikosilmoitusta täytyy tehdä.

Pelkästä valeprofiilin luomisesta voi saada enimmillään sakkorangaistuksen.