Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Pe­las­tus­lai­tos: Ilo­tu­lit­tei­den am­pu­mi­nen voi­mak­kaas­sa tuu­les­sa voi ai­heut­taa vaa­ra­ti­lan­tei­ta – "E­del­lyt­tää har­kin­taa ja va­ro­vai­suut­ta"

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos suosittaa, että ilotulitteita ei ammuttaisi voimakkaan tuulen aikaan.

Pelastuslaitokset toivovat, että ilotulitteiden ampuminen jätetään tänä vuonna väliin Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa.
Pelastuslaitokset toivovat, että ilotulitteiden ampuminen jätetään tänä vuonna väliin Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa.
Kuva: Mauri Ratilainen/com.pic

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos suosittaa, että ilotulitteita ei ammuttaisi voimakkaan tuulen aikaan. Tällaisissa tapauksissa ilotulitus voi aiheuttaa vaaratilanteita.

– Ilotulittaminen edellyttää harkintaa ja varovaisuutta, riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas sanoo.

Ilmatieteenlaitos on ennustanut Oulun seudulle runsasta lumisadetta ja voimakasta etelätuulta.

Pelastustoimen käytössä olevan turvallisuussääpalvelun kello 16:n aikaan annettujen ennusteiden mukaan tuuli on voimakkaimmillaan noin kello 20–21. Perämeren rannikolla tuulennopeus nousee silloin puuskissa 14–20 metriin sekunnissa. Tuuli laantuu keskiyötä kohti, jolloin tuulenpuuskien huippunopeuden nousevat 10–14 metriin sekunnissa.

– Se on jo siedettävämpi, Honkakunnassa sanoo.

Voimakas tuuli voi ohjata ammutut ilotulitteen väärään suuntaan ja aiheuttaa tapaturman vaaraa. Lisäksi puuskainen tuuli myös kaataa huonosti tuettuja ilotulitteita.

Ilotulitteita saa perinteisesti ampua uudenvuodenyönä kello 18–02.

Lapin pelastuslaitos puolestaan suosittelee, että Simon, Tornion, Kemin ja Keminmaan alueilla ilotulitteiden ampuminen aloitettaisiin uudenvuodenaattona vasta kello 21 jälkeen. Sään kehittymistä pitää kuitenkin seurata myös myöhäisillan ajan. Talvimyrskyssä ilotulitteiden ammuntaa ei suositella.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos ja Jokilaaksojen pelastuslaitos suosittelivat aiemmin maanantaina sitä, että ilotulitteet jätettäisiin ampumatta vuodenvaihteen aikaan suuressa osassa Pohjois-Pohjanmaata. Nyt Honkakunnas korostaa kansalaisten harkintaa ilotulitteiden ampumisessa.

Pelastuslaitokset toteavat, että ilotulitusnäytösten suorittajat tiedottavat erikseen näytösten mahdollisista perumisesta.

Oulun Liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg kertoo, että ilotulitus Oulun kauppatorilla järjestetään todennäköisesti aiottuun tapaan. Jos tuulennopeus on liian kova, ilotulitteita ei ammuta.

Myös ilotulitusnäytösten ammattilaisilla on tuuliraja näytösten esittämiseen. Se on 14 metriä sekunnissa. Ilotulitusnäytösten järjestäjät kehottavat myös kuluttajia huomioimaan kovan tuulen.

Juttua päivitetty 31.12. kello 16.46 pelastuslaitoksen uusilla tiedoilla.