Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pe­las­tus­lai­tok­sil­le sataa jout­sen­hä­ly­tyk­siä

Pelastuslaitoksille on sadellut tänään runsaasti hälytyksiä pulaan joutuneista joutsenista.

Pelastuslaitoksille on sadellut tänään runsaasti hälytyksiä pulaan joutuneista joutsenista.

Joutsenhälytyksiä on tullut ainakin Helsingin, Juankosken, Jyväskylän, Siikaisten ja Suonenjoen pelastusviranomaisille.

Runsaat joutsenhälytykset johtuvat pelastusviranomaisten mukaan lintujen myöhäiseksi venähtäneestä syysmuutosta ja nopeasti kiristyneestä pakkasesta. Hälytysten runsautta selittää myös viikonpäivä ja sää, sillä pakkassunnuntaina suomalaiset ulkoilevat mielellään ja tarkkailevat luontoa, jolloin hälytyksiäkin tehdään herkemmin, arvioidaan Helsingin pelastuslaitokselta.

Muutamat hälytyksistä ovat olleet aiheettomia, kun joutsenet ovat pulikoineet kaikessa rauhassa sulissa virtapaikoissa. Jotkut joutsenet ovat aiheuttaneet useitakin hälytyksiä, kuten esimerkiksi Suonenjoen Rantakadun läheisyydessä uiskennellut lintu, jonka vointia pelastuslaitos on käynyt katsomassa jo kolmesti tänä viikonloppuna.

Joutsenkannat kasvaneet

Jyväskylän Makkarajoentien lähettyvillä asustelleiden joutsenten tarina päättyi surullisemmin, sillä emojoutsenen todettiin kuolleen. Viime kesänä syntynyt poikanen tuotiin pelastuslaitokselle, josta se pääsee "kruununkyydillä" Heinolaan eläinhoitolaan, jahka sopiva pahvilaatikko löytyy.

- Ruokaa on joutsenille heikosti saatavissa, kun paikat jäätyvät, sanoo palomestari Pentti Partanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Myös Siikaisissa pelastettu joutsen toimitetaan eläinhoitolaan. Poriin kuljetettavan linnun siivet olivat jäätyneet lentokelvottomiksi.

- Kevyt pakkaslumi saattaa tarttua linnun siipiin siten, ettei se enää pääse ilmaan, selvittää palomestari Antti Teelmäki Satakunnan pelastuslaitokselta.

Partasen mukaan lisääntyneitä joutsenhälytyksiä selittävät myös Suomen selvästi kasvaneet joutsenkannat.

- Niitähän on paikoin ihan riesaksi asti, Partanen summaa.