Pääkirjoitus: Oulu aikoo ottaa rä­vä­käs­ti velkaa ja luottaa suur­in­ves­toin­tien tuovan hyvää satoa jo muu­ta­man vuoden päästä

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Vastaa kyselyyn: Pi­täi­si­kö Pohteen hoi­ta­jil­le mak­se­tut vir­heel­li­set palkat jättää pe­ri­mät­tä?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pekka Rautio löysi uuden in­to­hi­mon po­li­tii­kas­ta – vaa­li­työn te­ke­mi­nen oli raa­he­lais­läh­töi­sel­le ki­ta­ris­til­le yh­teis­kun­ta­opin jat­ko­kurs­si

Ensimmäistä kautta Vantaan kaupunginvaltuustossa vaikuttava raahelaislähtöinen Pekka Rautio aikoo asettua ehdolle myös seuraaviin kuntavaaleihin.

Muusikko Pekka Rautio
Muusikko Pekka Rautio
Kuva: Vesa Joensuu

– Kun ruuhka-Suomessa tehdään esimerkiksi raidepäätöksiä, joilla on vaikutusta koko Suomeen, koen suurena rikkautena olla muualta tullut, Pekka Rautio sanoo.

Raahesta kotoisin oleva muusikko on noussut viime aikoina lavalle muun muassa Michael Monroen kanssa.

Pitkän linjan muusikko ja musiikintekijä Pekka Rautio on löytänyt uuden intohimon politiikasta. Ensimmäistä kautta Vantaan kaupunginvaltuustossa vaikuttava raahelaislähtöinen Rautio aikoo asettua ehdolle myös seuraaviin kuntavaaleihin.

– Tavoitteena on päästä Vantaalla askeleen pidemmälle ja saada enemmän vastuuta. Jos näin käy, on täysin mahdollista, että lähden sitten myös seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Rautiot muuttivat Helsingistä Vantaalle kolmisen vuotta sitten, vain vähän ennen edellisiä kuntavaaleja. Kun Vantaan vihreät pyysivät paikallisessa lukiossa pitkään opettajana työskennellyttä muusikkoa ehdokkaakseen, päätti hän suostua.

– Lähdin messiin ja sain sen verran ääniä, että pääsin messiin. Minut tunnettiin Vantaalla työni kautta, ilman sitä tuskin olisin päässyt heti varavaltuutetuksi.

Vihreiden varavaltuutetun asemasta huolimatta Pekka Rautio osallistuu käytännössä kaikkiin kaupunginvaltuuston kokouksiin.

– Meillä on iso 12 valtuutetun ryhmä, ja kun lisäksi kaksi valtuutetuista työskentelee ministerien avustajina, tarvitaan varajäsentä koko ajan.

Vantaan vihreiden tavassa toimia Rautiolle on tärkeää se, että valtuuston kolmanneksi suurimmassa ryhmässä ei ole ryhmäkuria.

– Siihen minä en taipuisikaan. Meillä jokainen saa ajatella itse, hän sanoo.

Vihreiden pyytämänä Rautio osallistui myös viime kevään eduskuntavaaleihin ja saavutti tavoitteeksi asettamansa vähintään tuhat ääntä. Eduskuntavaaleja hän kuvaa positiiviseksi kokemukseksi ja tekemäänsä vaalityötä hyväksi yhteiskuntaopin jatkokurssiksi.

– Jouduin jopa vihapuheeksikin kutsutun trollaamisen kohteeksi. Kaksi yötä valvoin ja mietin, että onko tämä sen väärti. Sitten ajattelin, että on hirveän suuri kunnianosoitus aloittelevalle poliitikolle, jos minun takia nähdään noin paljon vaivaa. Sen jälkeen solvauksilla ei ole ollut minulle mitään merkitystä.

Musiikkia Pekka Rautio tekee tänä päivänä vaimonsa kanssa Pinja ja Pekka -duona, Pinjan ja hänen sisarusten Anna ja Janus Hanskin kanssa Me Hanskit -kokoonpanolla, Ville Pusan kanssa, sekä 1990-luvun lopulta saakka kasassa olleen coverbändi Mr C:n riveissä.

Pinja ja Pekka julkaisee vuosittain yhden tai kaksi uutta kappaletta ja keikkailee pääsääntöisesti vain pääkaupunkiseudulla. Rautio kuvaa pariskunnan tekemää musiikkia suklaasydän-tyyppiseksi, uudella twistillä nykypäivään tuoduksi jazz-iskelmäksi.

– Teemme sitä harrastuksenomaisesti. Kova artistikilpailu ei kiinnosta, hän sanoo.

Tähän mennessä jo noin 2 000 keikkaa ympäri Suomea tehnyt Mr C tekee tänä päivänä muun muassa bilekeikkoja firmojen yksityistilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa. Bändi esiintyy sekä itsekseen että vierailevilla artisteilla vahvistettuna.

– Olemme tehneet keikkoja esimerkiksi Michael Monroen ja Tiktakin Petran kanssa, Pekka Rautio kertoo.

Bänditouhut hän aloitti jo 1980-luvulla Raahessa soittamalla muun muassa Sadetanssi-yhtyeessä yhdessä Samuli Putron kanssa. Vaikka mies on tehnyt niin soittajana kuin musiikin kirjoittajana paljon ja monenlaista, on hänellä edelleen myös toistaiseksi toteuttamattomia haaveita musiikin saralla.

– Päässä pyörii kaksikin eri tyyppistä projektia, joihin voisin alkaa jossakin vaiheessa tehdä biisejä. Olisi kiva vielä joskus vetää sekä rokkia että oikein kunnon synkistelyä, hän sanoo.

Pekka Rautio

Syntynyt 10.5.1970 Raahessa, asuu Vantaalla.

Kävi peruskoulun ja lukion Raahessa.

Aloitti kitaran soiton 11-vuotiaana, opiskeli klassista kitaraa Raahen musiikkiopistossa.

Kasvatustieteiden maisteri ja muusikko. Valmistui luokanopettajaksi Oulun yliopistosta 1995 ja pop- ja jazzkitaristiksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriosta 2001.

Työskennellyt vuodesta 2002 alkaen rock-musiikin ja äänitekniikan opettajana Vaskivuoren musiikkilukiossa Vantaalla.

Vihreiden varavaltuutettu Vantaan kaupunginvaltuustossa, vapaa-ajan lautakunnan jäsen sekä Vantaan kaupungin omistaman VTK Kiinteistöt Oy:n hallituksen jäsen.

Vihreiden kansanedustajaehdokas Uudellamaalla kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Sai 1 050 ääntä.

Soittaa kitaraa kokoonpanoissa Pinja ja Pekka, Me Hanskit sekä Mr C. Oli neljä levyä julkaisseen Johanna Iivanainen & 1N:n kitaristi, säveltäjä ja sanoittaja. Osallistui Boys Of The Bandin kitaristina vuoden 2010 Suomen euroviisukarsintaan

Perheeseen kuuluu vaimo Pinja sekä kaksi lasta.