Pääkirjoitus

”Pat­rioo­teil­la” outoa isän­maan­rak­kaut­ta

Joukkion mielestä sana on ilmeisesti Suomessa liian vapaa eikä ainakaan äärioikeistoa saa arvioida kriittisesti.

Jyväskylän kirjastossa olisi keskiviikkoiltana saattanut käydä vielä paljon pahemminkin. Keskustelutilaisuuteen, jossa oli paikalla vajaat satakunta ihmistä, pyrki muutama nuorimies aseinaan puukkoja, keppejä ja pullokassi. Joukkion mielestä sana on ilmeisesti Suomessa liian vapaa eikä ainakaan äärioikeistoa saa arvioida kriittisesti.
Jos vartijat eivät olisi pystyneet pysäyttämään tunkeutujia, jäljet olisivat voineet olla paljon rajummatkin. Nyt selvittiin yhdellä sairaalakäynnillä.

Hyökkääjät olivat kaikesta päätellen äärioikeistolaisia uusnatseja, jotka jostain syystä kutsuvat itseään patriooteiksi eli isänmaanystäviksi. Ryhmittymällä on pienimuotoista toimintaa pääkaupunkiseudun ohella useissa maakuntakeskuksissa, Oulussakin.

Hyökkäys keskustelutilaisuuteen, jossa aiheena oli äärioikeistolaisuutta käsittelevä kirja, tapahtui päivälleen 80 vuotta sen jälkeen kun Adolf Hitler nousi Saksassa valtaan. Tämänhetkisessä Suomessa väkivaltaisen äärioikeiston nousu näyttää onneksi mahdottomalta. Yhteiskunnallinen tilanne ei luo sellaiselle pohjaa. Toisin on muutamissa muissa Euroopan maissa.

Pienikin väkivaltaan uskova joukko voi kuitenkin aiheuttaa paljon ongelmia, on kysymys minkä ääriaatteen kannattajista tahansa. Erilaisten tilaisuuksien järjestäjien pitää tästedes oikeasti ryhtyä varautumaan henkeä ja terveyttä uhkaaviin hyökkäyksiin. Vapaa kansalaistoiminta vaikeutuu ja ilmaisunvapaus kärsii.

Iso osa äärioikeistolaisista nuoristamiehistä jättää liikkeen luonnollisen kehityksen kautta, kypsyttyään aikuisuuteen. Jyväskylän tapahtumat toivottavasti aiheuttavat itsetutkistelua tässä joukossa. Leikki on mennyt liian pitkälle.