Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pa­tis­te­lu ak­tii­vi­suu­teen on vas­tuun­tun­non kas­vat­ta­mis­ta

Työttömyysturvan aktiivimalli saa rajun vastaanoton osalta työttömiä ja heidän asiaansa näennäisesti ajavilta poliitikoilta.

Työttömyysturvan aktiivimalli saa rajun vastaanoton osalta työttömiä ja heidän asiaansa näennäisesti ajavilta poliitikoilta. Tuorein esimerkki on vasemmiston kansanedustaja Hanna Sarkkisen vuodatus (Kaleva 3.1./Lukijalta).

Sarkkisen mielestä hallitus kyykyttää työttömiä patistelemalla heitä silpputöihin tai muihin aktiivitoimiin työttömyyspäivärahan pienenemisen uhalla.

Hän kertoo aktiivimallin luovan valtavasti uutta byrokratiaa, kun te-toimistojen pitää sen vuoksi tehdä tarkistuksia kolmen kuukauden välein työttömän kohdalta. Tämä tuntuu maksavan niin paljon, että säästöjä työllisyyskuluihin ei synny.

Työmarkkinatuen suojaosan korotus, toimeentulotuen suojaosuus, työvoimapoliittisen koulutuksen lisääminen, omaehtoisen koulutuksen helpottaminen, palkkatukirahojen lisäys ja jotkut muut toimet eivät ilmeisesti maksa mitään.

Merkillistä, että tämä kyykyttäjä-hallitus ei ole huomioinut tällaisia asioita, vaan syyllistää ja kyykyttää myös niitä työn orjuudesta välttyneitä, jotka ovat harkitusti sopeuttaneet taloutensa tukijärjestelmien pysyvyyteen.

Kun yhteiskuntaamme on luotu vasemmistopuolueiden ja vähän muidenkin avustamana vökälöitymiseen kannustava vastikkeettomien tukien järjestelmä ilmaisine palveluineen, niin sen hyvää tarkoittava ajatus on muuttumassa syöväksi, joka tuhoaa lopulta potilaan eli hyvinvointiyhteiskunnan.

Yritykset, teollisuus ja niiden palveluksessa olevat sekä muut yhteiskunnan palveluiden rahoittajat kyllästyvät lopulta ylimääräisiin syöjiin ruokapöydissään, eivätkä hyväksy toimettomina olevien vaatimusta elintason vastikkeettomasta ylläpidosta.

"Tuet on tarkoitettu vain tilapäiseksi ratkaisuksi."

Jokaisen työkykyisen ja työikäisen tulee voida elättää itsensä jonkinlaisella työllä. Vaikka niillä paskahommilla, joita nyt ei kannata ottaa vastaan ja joita on kaavailtu maahantulijoiden töiksi.

Tuet on tarkoitettu vain tilapäiseksi ratkaisuksi. Aktiivitoimet työvireyden ylläpitämiseksi tai yrittäjäksi tai elinkeinonharjoittajaksi patistelu on vastuuntunnon kasvattamista omasta toimeentulosta olkoon työ sitten aate tai punainen vaate.

Meillä on pitkästä aikaa moneen vaalikauteen hallitus, joka uskaltaa tehdäkin jotakin, eikä vain siirrä asioita ääntenkalastelulla seuraaville hallituksille.

Jari Pirinen

(sin.), Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.