Pa­te­nie­men kou­lu­lai­set suun­nit­te­li­vat di­gi­taa­li­sen his­to­ria­rei­tin koulun ja vanhan sahan alueel­le – QR-koo­deil­la avautuu vi­deoi­ta

Pateniemen koulu on pystyttänyt koulun ympäristöön ja vanhan Pateniemen sahan alueelle 12 kylttiä, jotka esittelevät alueen historiaa ja nykypäivää.

Pateniemen yläkoulun apulaisjohtaja Meri Aatsinki-Hämäläinen esittelee Pateniemen raitin pääkylttiä.
Pateniemen yläkoulun apulaisjohtaja Meri Aatsinki-Hämäläinen esittelee Pateniemen raitin pääkylttiä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pateniemen koulu on pystyttänyt koulun ympäristöön ja vanhan Pateniemen sahan alueelle 12 kylttiä, jotka esittelevät alueen historiaa ja nykypäivää. Digitaalisen historiareitin kylteissä kerrotaan esimerkiksi urheilukentästä, Honkapirtistä, Porilan taloista, sahan palokunnasta ja laivavarvista.

Historiareitin nimi on Pateniemen raitti, ja se on suunniteltu yhteistyössä Pateniemi-seuran kanssa.

Kylteissä on vanhoja valokuvia alueelta. Lisäksi kylteissä on QR-koodeja, joiden avulla kohteista avautuu lisätietoa, esimerkiksi videoita, kännykkään. Koodin lukemiseen tarvitaan QR-koodisovellus.

Pateniemen yläkoulun apulaisjohtaja Meri Aatsinki-Hämäläinen kertoo, että reittiä käytetään eri tavoin koulun oppimisympäristönä. Oppilaat ovat itse suunnitelleet sisältöä raitin kyltteihin.

– Yhteistyötä on tehty myös yliopiston historian laitoksen, Pohjois-Pohjanmaan museon ja kaupunginkirjaston kanssa, Aatsinki-Hämäläinen toteaa.

Projektin suunnittelu alkoi koululla jo neljä vuotta sitten.

– Pateniemi-seuran jäsenten kanssa kartoitimme yhdessä sopivat kohteet.

Aatsinki-Hämäläisen mukaan tavoitteena on lisätä rakennetun kulttuurihistorian arvostusta.

Pateniemen koulu palkittiin vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuspalkinnolla. Palkinto myönnettiin Pateniemen raitti -oppimisympäristöprojektista.

Digitaalinen historiareitti julkistettiin tänään perjantaina Pateniemen ympäristöpäivässä Honkapirtillä.