Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Juuri nyt: Oulun yli­opis­to on val­lat­tu vas­ta­lau­see­na hal­li­tuk­sen leik­kauk­sil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pastori Árpád Kovács vihki samaa su­ku­puol­ta olevan parin, Oulun hiip­pa­kun­nan tuo­mi­ka­pi­tu­li antoi va­roi­tuk­sen - hal­lin­to-oi­keus kumosi tuo­mioka­pi­tu­lin rat­kai­sun, ky­sees­sä en­sim­mäi­nen tapaus Suo­mes­sa

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin 3.10.2017 antaman päätöksen koskien pastori Árpád Kovácsin kirjallista varoitusta.

Árpád Kovács sai kirjallisen varoituksen. Hallinto-oikeus kumosi ratkaisun. Arkistokuva.
Árpád Kovács sai kirjallisen varoituksen. Hallinto-oikeus kumosi ratkaisun. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin 3.10.2017 antaman päätöksen koskien pastori Árpád Kovácsin kirjallista varoitusta.

Kovács oli vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin. Tuomiokapituli katsoi tuolloin, että Kovács oli toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta.

Hallinto-oikeuden päätös ei ollut yksimielinen, vaan se syntyi äänestystuloksena 2-1. Kyseessä on ensimmäinen hallinto-oikeuden päätös tällaisesta tapauksesta Suomessa.

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastorina toimiva Kovács sanoo, että hänen mielestään uskonnollisten yhteisöjen ei pidä olla jarruna, kun yhteiskunta on päättänyt, että samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin.

– Tämä on minusta voitto suvaitsevaisudelle, Kovács sanoo Kalevalle.

Henkilökohtaisesti Kovács sanoo olevansa ilahtunut hallinto-oikeuden päätöksestä. Hän kertoo olleensa luottavainen asian suhteen.

– Toivon, että tämä olisi nyt piste tälle asialle eikä tuomiokapituli lähde tätä kyseenalaistamaan, vaan mennään nyt eteenpäin.

Pastori sanoo toivovansa, että päätös rohkaisee pappeja vihkimiskysymyksissä.

– Toivon, että tämä tarkoittaa, että papit ovat valmiita palvelemaan ihmisiä, jotka pyytävät vihkimistä, olivatpa he eri tai samaa sukupuolta. Meidän pitää palvella seurakuntalaisiamme.

Tuomiokapituli kertoo tutkivansa päätöksen perusteluita ja harkitsee valitusluvan hakemista korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli keskustelee asiasta istunnossaan tiistaina 18. kesäkuuta.

Kovács teki vuonna 2017 tuoreeltaan oikaisuvaatimuksen varoituksesta tuomiokapitulille, mutta tuomiokapituli hylkäsi tuolloin vaatimuksen.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.