Pasi Kes­ki­sar­ja on ra­ken­ta­nut Ni­va­laan Cra­zy­lan­din: Oma len­non­joh­to­tor­ni ja ava­ruu­teen kii­peä­vä ast­ro­naut­ti

Pasi Keskisarjalla Nivalan Maliskylällä on mielenkiintoinen harrastus: hän rakentaa omaa Crazylandia naapurin isännältä ostamalleen pellolle.

Astronautti tavoittelee kuuta taivaalta. Lennonjohtaja puolestaan ohjaa koneet turvallisesti maahan.
Astronautti tavoittelee kuuta taivaalta. Lennonjohtaja puolestaan ohjaa koneet turvallisesti maahan.
Kuva: Heikki Uusitalo

Pasi Keskisarjalla Nivalan Maliskylällä on mielenkiintoinen harrastus: hän rakentaa omaa Crazylandia naapurin isännältä ostamalleen pellolle.

Alueella on muun muassa ehkä maailman pienin sauna, lennonjohtotorni, avaruuteen kiipeävä astronautti, resiinarata ja vanhoja koneita. Kaikki puutekoiset jutut mies on rakentanut itse. Ihmemaassa voi vierailla kuka vain ilman pääsymaksua.

Kaikki alkoi pari vuotta sitten, kun Keskisarja haaveili vanhasta lentokoneesta pihamaallaan. Hän hankki läheltä maata ja sai ostetuksi sinne vanhan lentokoneen.

– Ihmiset puhuivat, että tarvitsisin oman lennonjohtotornin. Rakensin sen ja sitten kaikki karkasi käsistä. 

Lennonjohtotornista voi kuulla tunnin välein kuulutukset: "Lento Maliskylältä Helsinkiin on lähdössä." Mallinukesta tuunattu lennonjohtaja vartioi väsymättä tornissa.

Sauna-Timokin kehui minisaunaa

Crazylandiin Keskisarja värkkäsi ehkä maailman pienimmän saunan. Puulämmitteisen saunan koko on 58,5 kertaa 58,5 senttiä eli se on sähköhellan kokoinen.

Itse miehen piti tehdä kiuaskin saunaan, se on 20 kertaa 20 senttiä, siihen menevien puiden pitää olla 15-senttisiä.

Kalevan verkkotuottaja Heikki Uusitalo on isokokoinen mies. Mahtuuko hän Pasi Keskisarjan rakentamaan saunaan, joka on luultavasti jopa maailman pienin?
Video: Heikki Uusitalo

Saunomisen MM-kisoissa kunnostautunut Sauna-Timo (Timo Kaukonen) kokeili pikkuruista sinkkusaunaa viime kesänä.

– Hän totesi, että hyvät ja tasaiset ovat löylyt, mutta kiuas saisi olla isompi, Keskisarja naurahtaa.

Sinkkusaunaa Keskisarja on yrittänyt maailmanennätyskirjaan, mutta prosessi on vielä kesken.

"Jutut välähtävät ensin mieleen"

Maliskylän Crazylandissa on 30 metriä pitkä puusta tehty resiinarata ja siihen itse rakennettu puinen resiina.

Ihmemaassa astronautti kiipeää viisi metriä korkeille tikapuille kurottelemaan taivasta ja on menossa kuuhun.

– Nämä jutut välähtävät ensin mieleen. Mietin pitkään, pystynkö näitä toteuttamaa ennen kuin rupean hommiin, Keskisarja selittää.

Mallinukkea Keskisarja ei olisi saanut sopivaan kurottavaan asentoon, siksi astronautti piti rakentaa puusta. Avaruuspuvan mies tilasi pilailukaupasta ja avaruuskypärän Espanjasta.

– Uusi iso projekti on työn alla. Siihen olen tarvinnut maansiirtoapua. Se valmistunee tämän vuoden puolella. Mutta teen sitä kaikessa rauhassa, en halua ottaa paineita.

Keskisarjan kaikki vapaa-aika on mennyt parin vuoden ajan Grazylandissa.

– Rahallisesti en ole tätä ajatellut, mies vastaa kun kysytään harrastuksen hinnasta. 

Viime torstai-iltana Crazylandissa oli käynyt ikäviä ilkivallan tekijöitä. Chaplin-patsaan pää oli väännetty nurinpäin, puutykin kuulia paiskottu, polttopuita viskelty ja bensakanisteri varastettu. Paikalta lähtivät kahdet pyöränjäljet.

Muuten Keskisarja on saanut Crazylandissa kävijöiltä positiivista palautetta. Paikkaa ei ole mainostettu missään, tieto ihmemaasta on kulkenut viidakkorummun kautta. Keskisarja toivottaa vierailijat tervetulleiksi, eikä pyydä pääsymaksua. Jokainen saa käydä ihmettelemässä Crazylandia mihin aikaan vuorokaudesta haluaa.

Katso kuvat Crazylandista.