Par­ja­tun pe­laa­jan iso ilo

Kymmenvuotisen SM-liigauransa aikana Juha-Pekka Haataja on viimeistellyt 137 maalia. Osa niistä on ollut ikimuistoisia. Kuten viimeisin.

Katohan poikaa! Joukkuekaverit Oscar Eklund (vas.), Jari Viuhkola, Ivan Huml ja Mikko Lehtonen taputtelivat Juha-Pekka Haatajan (kesk.) mustelmille, kun hyökkääjä oli iskenyt kauan odotetun kauden avausmaalinsa.
Katohan poikaa! Joukkuekaverit Oscar Eklund (vas.), Jari Viuhkola, Ivan Huml ja Mikko Lehtonen taputtelivat Juha-Pekka Haatajan (kesk.) mustelmille, kun hyökkääjä oli iskenyt kauan odotetun kauden avausmaalinsa.

Oulu Kymmenvuotisen SM-liigauransa aikana Juha-Pekka Haataja on viimeistellyt 137 maalia.

Osa niistä on ollut ikimuistoisia.

Keväällä 2004 Haatajan jatkoaikamaali pelasti Kärpät SM-liigan välierissä HIFK:ta vastaan. Keväällä 2011 Haataja venytti HIFK:n elämänlankaa iskemällä jatkoaikamaalin Jokerit-puolivälieräsarjan kuolemanottelussa.

Lauantaina Raksilassa syntyi liigauran maali numero 137. Haataja vei Kärpät toisessa erässä 3-0-johtoon.

Vaikka kyseessä oli rutiininomainen runkosarjapeli, oli maalintekijän hymy kenties leveämpi kuin koskaan aiemmin. Eikä ihme.

Kovin odotuksin Helsingistä Ouluun palannut hyökkääjä iski kauden avausosumansa vasta 20. ottelussa.

Koko joukkue juhli Haatajan onnistumista antaumuksella. Katsomoon näytti siltä, että Oscar Eklund, Jari Viuhkola, Mikko Lehtonen ja Ivan Huml taputtelivat joukkuekaverinsa mustelmille heti maalin jälkeen.

"Kotonakin on varmaan serpentiinit katossa ja samppanjat korkattu", 29-vuotias perheenisä velmuili taiston tauottua.

"Oli hieno tehdä maali, totta kai. Mutta hymy voi tulla myös siitä, että maalin myötä turhanpäiväinen hössötys asiasta loppuu. Kymmenen ensimmäisen pelin aikana tehottomuus ehkä kiristi, mutta sen jälkeen huomasin, ettei turha murehtiminen auta yhtään."

Kokenut hyökkääjä tietää hyvin, ettei yksi maali ole autuaaksi tekevä asia.

Verotietojen mukaan Haataja tienasi viime vuonna HIFK:ssa hulppeat 180 853 euroa. Todennäköisesti summa on vieläkin suurempi, sillä kiekkoilijat voivat rahastoida tulojaan enimmillään 100 000 euroa vuodessa uran jälkeistä aikaa varten.

Joka tapauksessa Haataja lukeutuu SM-liigan parhaiten palkattujen pelaajien joukkoon. Oulussa pelaajan tilipussi ei ole ainakaan HIFK-aikoja kevyempi.

Siksi Haatajan kohdalla odotusarvo maalinteon suhteen on korkealla joka ilta.

Lauantain perusteella Haatajalta voi odottaa maaleja jatkossakin. Ketjusta Haataja-Viuhkola-Huml on jalostumassa päävalmentaja Hannu Aravirran toivoma ykkösnyrkki.

Trio loi jatkuvasti tilanteita, ja kliinisemmällä viimeistelyllä Haataja olisi juhlinut kypärätemppua.

Kultakypärää kantava Viuhkola lähestyy kovaa vauhtia takavuosien tasoaan ja tarjoilee laitureilleen huippupaikkoja lähes joka vaihdossa.

"20 ensimmäisen pelin aikana ketjuissa on ollut paljon vaihtuvuutta. On selvä, että peli paranee, kun pelaamme stabiileilla viisikoilla", Haataja painotti.

Aravirta näki jäällä paljon muitakin hyviä asioita kuin Haatajan avausmaalin ja ykkösketjun tehokkaan vyörytyksen.

Kolmosketjun sentteri Joonas Kemppainen laukoi paluukiekosta Kärppien 1-0-osuman ja katkaisi 19 ottelun maalittoman putkensa. Kemppaisen maalin lisäksi myös Haatajan osuma oli ylivoimamaali.

Väkevää syksyä pelaava Kimmo Koskenkorva viimeisteli jo kauden yhdeksännen maalinsa (4-0).

Illan kruunasi Joonas Komulainen, joka niittasi loppulukemat viimeisellä minuutilla Joonas Donskoin esityöstä.

"Komulaisen ketju ansaitsi palkinnon siihen loppuun. He hankkivat vastustajalle jäähyjä, joista maalit tulivat", Aravirta kehui.

Tapparan ilta oli epätoivoista taistelua tuulimyllyjä vastaan. Puolustajat Tommi Kovanen ja Juha Leimu putosivat pelistä ensimmäisen 23 minuutin aikana. Kovanen sai päähänsä Ilkka Mikkolan lämärin. Leimu puolestaan loukkasi itseään voimahyökkääjä Juho Keräsen puhtaan taklauksen jälkeen.

Myös 16-vuotias hyökkääjälupaus Aleksander Barkov sai tällin ja jätti ottelun kesken.

Kärppien pitkien kulmapyöritysten jälkeen Tapparan hyökkääminen jäi sattumanvaraisten ja väsyneiden harppuunaiskujen varaan.

Tosin yksi harppuunaiskuista tuotti yhden liigasyksyn näyttävimmistä maaleista. Tapparan Jukka Peltola veivasi Oscar Eklundin solmuun päätöserässä ja tökkäsi alivoimalla 4-2-kavennuksen.