Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

Pa­ri­sen­sa­taa vai tu­hat­kun­ta? Su­si­mää­rän ar­viois­sa mo­nin­ker­tai­set erot

Kiihkoton keskustelu susista on vaikeaa, kun pelkästään susimäärän arvioissa on moninkertaiset erot.

Susikannan arviointia ulosteista kerätyn DNA:n avulla laajennetaan alkavana talvena muun muassa Kärsämäki–Haapajärven alueelle.
Susikannan arviointia ulosteista kerätyn DNA:n avulla laajennetaan alkavana talvena muun muassa Kärsämäki–Haapajärven alueelle.
Kuva: Jussi Leinonen

Susi on yhdelle arvokas osa luontoa, toiselle hyvä vain kuolleena. Kiihkoton keskustelu on vaikeaa, kun pelkästään susimäärän arvioissa on moninkertaiset erot.

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi viime keväänä, että Suomessa on 150–180 sutta. Sen jälkeen kanta on kasvanut viime kesänä syntyneillä pennuilla.

Metsästyskoiraharrastajat ry:n imatralainen puheenjohtaja Marko Lind pitää Luken arviota täysin vääränä.

– Susia on ainakin viisi kertaa enemmän. Tiedossa on tapauksia, joissa susia on nähty seuduilla, joissa niitä ei Luken mukaan ole ollenkaan. Moni luonnossa liikkuva ei enää ilmoita susihavainnoistaan, koska tutkijat eivät kuitenkaan usko.

Metsästyskoiraharrastajat keräävät nimiä adressiin, jossa vaaditaan välittömästi tappolupaa vähintään sadalle sudelle.

– Suomessa saisi olla korkeintaan 50 sutta. Koko perinteinen metsästysharrastus ja koirakokeet ovat nykyisellä susimäärällä vaarassa. Sudet ovat tappaneet tänä syksynä jo lähes 40 koiraa, Lind sanoo.