Pa­ri­kymp­pi­nen mies tuo­mit­tiin Oulussa eh­dol­li­seen van­keu­teen lapsen tör­keäs­tä sek­suaa­li­ses­ta hy­väk­si­käy­tös­tä

Vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeuden lisäksi mies määrättiin 80 tunniksi yhdyskuntapalveluun sekä maksamaan 3 000 euron korvaukset uhrille.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi maanantaina ehdollista vankeutta 23-vuotiaalle miehelle, joka oli harrastanut kahteen otteeseen seksiä alaikäisen tytön kanssa. Tuomio tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeuden lisäksi mies määrättiin 80 tunniksi yhdyskuntapalveluun sekä maksamaan 3 000 euron korvaukset uhrille.

Lisäksi hänen maksettavakseen tuli yli 2 000 euroa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja sekä muita maksuja.

Uhri oli tekoaikaan 15-vuotias. Teot tapahtuivat eri päivinä Oulussa.

Mies oli tutustunut tyttöön yhteisen tutun kautta ja pitänyt häneen yhteyttä Instagram- ja Snapchat-somepalveluiden kautta.

Mies puolustautui oikeudessa toteamalla, että seksiä harrastettiin yhteisymmärryksessä eikä siihen liittynyt pakottamista tai suostuttelua. Mies ei omien sanojensa mukaan tiennyt, että niin sanottu suojaikäraja laissa on 16 vuotta.

Yhteisymmärryksellä ei ollut oikeuden mukaan merkitystä, sillä lapsi ei voi antaa pätevää suostumusta seksin harrastamiseen. Miehen tietämättömyys laista ei myöskään lievennä teon vakavuutta ja tuomiota, käräjäoikeus totesi.

Mies myönsi syyllistyneensä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvioiden törkeänä.

Oikeudenkäyntiasiakirjat määrättiin arkaluontoisia tietoja sisältäviltä osiltaan salaiseksi 60 vuodeksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.