Parhaat paikat menivät heti kät­te­lys­sä – ruuhkat Mu­hok­sen Su­vi­seu­roi­hin olivat niin pitkät, että portit pää­tet­tiin avata aiemmin

Muhoksella järjestettävien Suviseurojen virallinen ohjelma kestää 27.6.–1.7.

Kempeleläinen Timo Ojala aloitti leirin pystyttämisen heti parkkeeraamisen jälkeen. Katos kohosi varmoin ottein asuntoauton kylkeen.
-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Muhoksella järjestettävien Suviseurojen virallinen ohjelma kestää 27.6.–1.7.

Suviseurojen kenttä avattiin Muhoksen Matokorvessa keskiviikkoaamuna jo hieman ennen virallista aukeamisaikaa.

Kenttä oli tarkoitus avata tasan yhdeksältä, mutta ruuhkan purkamiseksi se päätettiin avata aiemmin. Viime vuosina varsinaiset ruuhkat ovat kuitenkin keskittyneet iltoihin. Tänä vuonna ruuhkien arvioitiin ajoittuvan erityisesti keskiviikon iltaan ja myöhäisiltaan sekä torstaihin.

Puoli yhdeksän aikaan keskiviikkoaamuna matkailuautojonon häntä oli melkein Valtatiellä asti. Pahimmillaan jono ylsi Muhoksen Halpa-Hallin tienoille.

Tulijoita oli erityisesti Oulun suunnasta, mutta jonoja muodostui myös muille tulosuunnille. Liikennetoimikunnan Timo Lehdon mukaan ruuhka väheni kello kymmenen jälkeen. Pahimpia jonoja saatiin purettua ennakkoon suunniteltujen poikkeusreittien avulla.

– Tällainen ruuhka oli odotettavissa alueen avautumisen takia, Lehto kertoo.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Yksi syy pitkiin jonoihin oli, että suviseuralaiset halusivat saada leirinsä pystytettyä aitiopaikalle. Alueen keskuskentän koillispuolella ensimmäiset majoitusautorivit olivat jo kello yhdeksään mennessä täynnä.

– Paalupaikka saatiin, kempeleläinen Timo Ojala iloitsee.

Ojala lähti ajamaan Matokorpea kohti kahdeksan maissa. Hän saapui paikalle asuntoautolla, koska paikan päällä majoittuessa on paras tunnelma. Alueella näkee paljon tuttuja ja sukulaisia, jotka tulevat läheltä ja kaukaa, ihan Etelä-Suomesta asti. Ennen viikonloppua Ojalan on vielä piipahdettava töissä, mutta sinne hän ajaa henkilöautolla.

”Tällainen ruuhka oli odotettavissa alueen avautumisen takia.”
Timo Lehto

Esa Nissilä lähti ajamaan Iistä aamulla seitsemältä, mutta odotti jonossa puolisen tuntia ennen alueelle pääsyä. Hän tuli paikalle teini-ikäisten lastensa kanssa, ja lähtee myöhemmin käymään kotona, kunhan saa leirin laitettua valmiiksi.

Timo Lehto arvioi keskiviikkona, että alueelle tulee päivän aikana tuhansia yksiköitä matkailuajoneuvoja. Osa suviseurojen työntekijöistä tuli alueelle jo maanantaina asuntoautoilla tai -vaunuilla. Sen jälkeen alueelle valui pikku hiljaa lisää porukkaa ennen virallista aukeamista.

Suviseurojen liikennetoimikunnan ennusteen mukaan seuroihin tulee noin 18 000 matkailuajoneuvoa ja 77 000 seuravierasta. Suviseurojen viralliset avajaiset ovat perjantaina. Suurimman lähtöliikenteen on arvioitu ajoittuvan sunnuntaille ja maanantaille.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kolme tuloreittiä

Matokorven Suviseura-alueelle on kolme päätulosuuntaa.

Pohjoisesta ja Oulun seudulta tulevat ohjataan ajamaan Oulun kautta. Myös Kokkolasta, valtatien 8 varresta ja Ylivieskan seudulta tulevia kehotetaan saapumaan Oulun kautta. Oulussa selkein reitti kulkee Oulun eritasoliittymän kautta.

Idästä, Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta saapuvat ohjataan ajamaan valtatie 22 Utajärven kautta Muhokselle.

Etelä-Suomesta valtatie neljää pitkin tulevat ohjataan Ala-Temmeksen kohdalta Tyrnävän kautta Muhokselle.