Pappi, toi­mit­ta­ja ja kan­san­edus­ta­ja – ko­ti­hoi­don tuen puo­lus­ta­mi­nen sai Pekka Ait­ta­kum­mun toi­mi­maan

Kun kiiminkiläinen Pekka Aittakumpu teki vuonna 2012 nettiadressin otsikolla ”kotihoidon tukea ei saa lyhentää”, hän ei osannut aavistaa, mihin se johtaisi.

Pekka Aittakumpu asuu Koitelinkosken lähistöllä. – Tuossa alajuoksulla olemme nyt kesälläkin käyneet lasten kanssa uimassa ja harjoittelemassa kalastamista.
Pekka Aittakumpu asuu Koitelinkosken lähistöllä. – Tuossa alajuoksulla olemme nyt kesälläkin käyneet lasten kanssa uimassa ja harjoittelemassa kalastamista.
Kuva: Jukka Leinonen

Kesälomalla eduskunnasta
Kalevan juttusarjassa haastatellaan ensikertalaisia Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

Kun kiiminkiläinen Pekka Aittakumpu teki vuonna 2012 nettiadressin otsikolla ”kotihoidon tukea ei saa lyhentää”, hän ei osannut aavistaa, mihin se johtaisi. Aittakumpu pyydettiin osallistumaan Äidit töihin -keskusteluiltaan ja tämän jälkeen Lapsiperheiden Etujärjestöön.

– Silloin minulle oli vain tärkeää, että asia saisi huomiota. Niin se saikin, ja tukea ei lyhennetty, mutta asia on yhä esillä.

Keväällä 2019 Aittakumpu valittiin keskustan kansanedustajaksi Oulun vaalipiiristä. Ensi kertaa ehdolla ollut Aittakumpu kiittää läpipääsystään kampanjaryhmäänsä.

– Kannustavan tukiryhmän merkitys on valtava, varsinkin tällaiselle laajalle yleisölle suhteellisen tuntemattomalle ehdokkaalle.

Hallitusneuvotteluissa kotihoidon tuen maksaminen lapsen kolmeen ikävuoteen asti oli yksi keskustan kynnyskysymyksistä.

– Ajattelemme, että kyse on siitä, että perheet voivat aidosti valita, hoidetaanko lapsia kotona vai päiväkodissa.

Aittakummun mukaan on hyvä, että hallitusneuvotteluissa saatiin parannuksia myös varhaiskasvatukseen, esimerkiksi ryhmäkokojen pienentämisen.

Ammatiltaan Pekka Aittakumpu on pappi.

Nuorena hän opiskeli Oulun yliopistossa kirjallisuutta ja suomen kieltä tavoitteenaan valmistua opettajaksi. 25-vuotiaana Aittakumpu kiinnostui uudelleen uskosta, josta hän oli luopunut rippikouluiässä.

Hän kävi erilaisissa uskonnollisissa tapahtumissa ja löysi hengellisen kotinsa uudelleen saadessaan synninpäästön vanhoillislestadiolaiselta saarnamieheltä. Uskon löytymisen myötä papin työ alkoi tuntua niin tärkeältä, että hän halusi lähteä opiskelemaan teologiaa.

Aittakumpu nautti itsenäisestä ja monipuolisesta seurakuntapastorin työstä.

Vaalien jälkeen hän jäi virkavapaalle Haukiputaan seurakunnan pastorin tehtävistä.

– Seurakunnan puolesta asia meni hyvin, siellä oltiin jo varauduttu mahdolliseen valitsemiseeni.

Aittakumpu näkee yhtäläisyyksiä tekemissään töissä.

– Kuuntelu on tosi tärkeä osa sekä papin että kansanedustajan työtä. Myöskin puhuminen ja kirjoittaminen ovat tärkeässä roolissa.

Kesällä Aittakumpu vietti kolmen viikon kesäloman perheen parissa, pääasiassa kotona Kiimingissä.

Isompien lasten kanssa on tehty reissu Helsinkiin ja eduskuntataloon, jotta alakouluikäiset lapset saavat mielikuvan siitä, missä isä on silloin, kun ei ole kotona.

Aittakumpu asuu Helsingissä vuokra-asunnossa tiistaista perjantaihin. Maanantait on varattu tapaamisiin ja asioiden hoitamiseen kotimaakunnassa.

– Sen olen huomannut, että maanantait täyttyvät todella hyvin kaikenlaisista tapaamisista. On tärkeää, että pystyy hoitamaan yhteyksiä äänestäjiin.

Eduskunnan istuntokausi alkaa syyskuussa, mutta elokuu menee jo erilaisten tapaamisten ja puolueen kokousten merkeissä. Syksyssä Aittakumpu odottaa ennen kaikkea valiokuntatyön käynnistymistä. Aittakumpu pääsi toivomiinsa valiokuntiin, eli sosiaali- ja terveys- sekä liikenne- ja viestintävaliokuntiin.

– Molemmissa valiokunnissa on tulossa isoja uudistuksia.

Pekka Aittakumpu

Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Syntynyt Kuusamossa vuonna 1981.

Asuu Kiimingin Ylikylässä.

Perhe: vaimo ja seitsemän lasta.

Koulutukseltaan filosofian ja teologian maisteri.

Toiminut Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen Päivämies-lehden toimittajana ja päätoimittajana sekä Haukiputaan seurakunnan pastorina.

Kirjoittanut romaanin Home sweet home, joka käsittelee hometalo-ongelmaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen.

Oulun kaupunginvaltuutettu vuodesta 2017.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen.

Lapsiperheiden Etujärjestön Oulun aluevastaava vuodesta 2013 alkaen.

Kiimingin seurakunnan seurakuntaneuvostossa 2015–2018.

Oulun seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 2015–2018.

Harrastaa kirjoittamista, ulkoilua ja marjastamista.