Pa­na­ma­lais­fir­ma: Meidät hak­ke­roi­tiin ul­ko­mail­ta

Panamalaisen Mossack Fonsecan mukaan lakifirman laajan tietovuodon aiheutti ulkopuolinen hakkerointi.

Panamalaisen Mossack Fonsecan mukaan lakifirman laajan tietovuodon aiheutti ulkopuolinen hakkerointi. Yhtiö on tehnyt asiasta kantelun Panaman valtionsyyttäjälle.

Mossack Fonsecan perustajiin kuuluva Ramon Fonseca sanoo, ettei yhtiö ole koskaan syyllistynyt laittomuuksiin eikä auttanut ketään veronkierrossa. Hänen mukaansa myöskään mitään asiakirjoja ei ole tuhottu.

Fonseca ei kertonut, mistä maasta hakkerointi tehtiin. Hänestä mukaansa uutisointi vuodosta on ollut vääristynyttä.

- Kukaan ei puhu hakkeroinnista ja se on ainoa rikos, joka tässä on tapahtunut, Fonseca valitteli.

Fonsecan mukaan on järkyttävää, että uutisoinnissa on keskitytty vain asiakkaisiin, jotka perustivat lakifirman avulla offshoreyhtiöitä säilyttämään varallisuuttaan.

- Me emme ymmärrä tätä. Maailma on näköjään jo hyväksymässä, että yksityisyys ei ole perusoikeus, Fonseca paheksui.

Vuoto on järkyttänyt Panaman pankkisektoria pahasti. Maan maine veroparatiisina ja turvasatamana on perustunut sille, että tiedot eivät vuoda ulos.

Sekä Mossack Fonseca että Panaman hallitus ovat korostaneet, että offshoreyhtiöt eivät sinänsä ole laittomia ja ettei lakifirma ole vastuussa siitä, mihin yhtiöiden omistajat niitä käyttävät. Panaman finanssisektori tuottaa noin seitsemän prosenttia maan bkt:sta.

Ranska vaatii Panaman palauttamista veroparatiisilistalle

Ranska kehottaa teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:ta palauttamaan Panaman veroparatiisimaiden mustalle listalle. Valtiovarainministeri Michel Sapin kertoi Ranskan esityksestä Europe 1 -radiokanavan haastattelussa.

Sapin sanoi eilen kansankokouksessa, että Ranska aikoo palauttaa Panaman yhteistyöhaluttomien maiden listalle.

Panama lähetti eilen kirjeen OECD:n pääsihteerille Angel Gurrialle ja esitti vastalauseensa Gurrian lausunnoista. Gurria oli moittinut Panaman salailukulttuuria.

Linkki juttuun