Pal­lo­eda­min tuo­tan­to loppuu Haa­pa­ve­del­lä

Valio Oyj lopettaa palloedamjuuston tuotannon kannattamattomana. Päätös merkitsee sitä, että Valion Haapaveden tehtaalta vähenee arviolta noin 30 työpaikkaa.

Pallo lähtee hyllystä. Punaposki kilpailee vaikeassa edamien sarjassa, jossa tarjontaa on paljon. Kalliin tuotantomenetelmän takia se ei ole voinut kilpailla hinnalla.
Pallo lähtee hyllystä. Punaposki kilpailee vaikeassa edamien sarjassa, jossa tarjontaa on paljon. Kalliin tuotantomenetelmän takia se ei ole voinut kilpailla hinnalla.
Kuva: Seppo Kangas

Valio Oyj lopettaa palloedamjuuston tuotannon kannattamattomana. Päätös merkitsee sitä, että Valion Haapaveden tehtaalta vähenee arviolta noin 30 työpaikkaa. Tehtaalla on jo aloitettu yt-neuvottelut 21 vakinaisen työsuhteen purkamisesta.

"Vakituisten lisäksi tässä yhteydessä päättyy määräaikaisia työsuhteita. Mahdollisuuksia eläkeputkeen siirtymiseen on osalla henkilöstöstä, mutta vasta neuvotteluissa selviää onko siihen halukkuutta", tehtaan päällikkö Heikki Kykkänen kertoo. "Se on selvää, että ilman irtisanomisia ei selvitä", hän lisää.

Henkilöstölle oli yllätys työpaikkojen menetyksen suuruus. Pääluottamusmies Terttu Revon mukaan palloedamin valmistuksen loppuminen on ollut tiedossa jo pitkään.

"Tällaisen työpaikkamäärän korvaaminen Haapavedellä ei onnistu. Nyt tarvitaan kaupungin ja myös maidontuottajien tukea työntekijöille", Repo sanoo.

Hänen mielestään Valion pitäisi vielä selvittää, voitaisiinko pallojuuston valmistusmenetelmää kehittää halvemmaksi. "Se voitaisiin pussittaa ilman vahaustakin. Näin säästettäisiin suurin osa työpaikoista", Terttu Repo sanoo.

Hän epäilee, että eläkeputkesta kiinnostuneita työntekijöitä voi löytyä korkeintaan muutama.

Suunnitelman mukaan Punaposki-nimisen palloedamin tuotanto lopetetaan kesäkuun puoleen väliin mennessä. Syynä on tuotteen kannattamattomuus. Tuotantokustannukset ovat korkeat pallojuuston valmistuksen työvoimavaltaisuuden takia. Erityisen työläs on juuston vahapinta.
"Myöskään suunniteltuja tuotantovolyymeja ei ole saavutettu. Kun tuote vuonna 1998 tuotiin markkinoille, tavoitteena oli 1,5 miljoonan kilon vuosituotanto. Nyt se on 600 000 kilon paikkeilla", Kykkänen mainitsee.

Haapaveden meijerissä investoidaan parhaillaan Oltermannin tuotannon lisäykseen. Sen menekki pelkästään kotimaassa on 10-kertainen palloedamiin verrattuna. Vuosituotanto on 12 miljoonaa kiloa, ja laajennuksen jälkeen kapasiteetti nousee 7 miljoonalla kilolla.

"Edamin tuotantoa puretaan osittain Oltermannin laajennuksen alta pois. Samassa yhteydessä uusitaan myös pakkauslaitteistoja", Heikki Kykkänen sanoo.

Pitkälle automatisoidun Oltermannin tuotannon lisäys ei korvaa edamin valmistuksessa menetettäviä työpaikkoja.