Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pal­las­tun­tu­ri siirtyy Muo­niol­le

Pallastunturin alue siirtyy Kittilästä Muonion kuntaan kuuluvaksi ensi vuoden alusta. Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt valtioneuvoston viimekesäisestä kuntajakomuutoksesta tehdyn valituksen.

Pallastunturin alue siirtyy Kittilästä Muonion kuntaan kuuluvaksi ensi vuoden alusta. Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt valtioneuvoston viimekesäisestä kuntajakomuutoksesta tehdyn valituksen. Valittajina olivat Kittilän kunta ja joukko yksityishenkilöitä.

Muoniolle siirtyy reilut 140 neliökilometriä valtion metsämaata, joka kuuluu Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon. Aiemmin puisto sijaitsi kolmen kunnan, Muonion, Kittilän ja Enontekiön alueella, nyt Kittilän alueet siirtyvät kokonaan Muoniolle.

Muonion kunnanjohtaja Aulikki Heinonen kertoo, että kunnan pinta-ala kasvaa Pallaksen ansiosta lähes kymmenen prosenttia. Myös tunturinhuippujen lukumäärä kasvaa ensi vuonna seitsemästä kahteenkymmeneen.

Uusia asukkaita kunta saa muutoksessa vain yhden. Hän on Pallas-tunturin hotelliyrittäjä, jonka aloitteesta kunta haki tunturialueen siirtoa Muoniolle.

Heinonen pitää Pallastunturin siirtoa monella tapaa perusteltuna.

- Pallastunturin palvelut ovat lähempänä Muoniota. Myös tieverkosto tunturille kulkee Muonion puolella. Sen sijaan verotulomme eivät tästä kasva, koska alue on luonnonsuojelualuetta, Heinonen sanoo.

Jonkin verran kiinteistöverotuloja Pallakselta kuitenkin tulee. Pallasjärvellä on Metlan ja Sammaltunturissa Ilmatieteenlaitoksen tutkimusasemat.


Kittilä pettynyt

Kittilän kunnanjohtaja Seppo Maula sanoo, että KHO:n ratkaisuun on nyt tyytyminen. Hän on kuitenkin pettynyt kuntalaistensa ja varsinkin toisena valittajapuolena olleiden Raattaman kyläläisten puolesta.

- Suoraan sanoen valtioneuvosto ja KHO painottivat enemmän yhden yrittäjän etua ja ohittivat paikallisten, raattamalaisten lakiin perustuvat oikeudet poronhoitoon, metsästykseen ja kalastukseen Pallaksella.

Kuntajaon muutoksen vuoksi paikallisten oikeudet vähenevät Maulan mukaan ainakin osittain.

Tunturialueen siirtyminen Muoniolle muuttaa myös ikivanhaa lappilaista rajaa lannan ja lapin eli maanviljelyn ja poronhoidon välillä.

- Muonion ja Kittilän välillä on kautta aikojen kulkenut raja lapin ja lannan välillä. Nyt tämä raja muuttuu, Maula huokaa.