Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pa­ja­nie­men laavu pol­tet­tu, Kii­min­gin laavuja pois­te­taan käy­tös­tä

Kiimingin kirkonkylällä sijaitseva Pajaniemen laavu on talven aikana poltettu.

Pajaniemen laavu on poltettu talven aikana.
Pajaniemen laavu on poltettu talven aikana.
Kuva: Paavo Huhtela

Kiimingin kirkonkylällä sijaitseva Pajaniemen laavu on talven aikana poltettu. Oulun kaupungin teknisen liikelaitoksen työnjohtaja Harri Tuomela Kiimingistä sanoo, että muutkin laavut ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi.

"Laavuthan aikoinaan rakennettiin kunnan toimesta retkeilykohteeksi ja hyvässä tarkoituksessa, että matkailijat ja kanoottimiehet ja lapsiperheet voisivat niissä levätä", Tuomela sanoo.

Tuomelan mukaan laavuja on ylläpidetty pitkin vuosia. "Niihin on toimitettu polttopuita ja jätesäkkejä ja niitä on siivottu. Aina kausittain ne joutuvat ilkivallan kohteeksi."

Tuomelan mukaan Pajaniemen laavun jäänteet haetaan pois kun lumi sulaa. Kiimingin laavuja otetaan muutenkin pois käytöstä.

"Koitelinkoski on oikeastaan ainoa, mitä jatkossa ylläpidetään, siellähän on kuusi nuotiopaikkaa."

Epäsäännöllinen käyttö ja huolto kutsuvat ilkivallantekijöitä syrjässä olevien laavujen kimppuun. Tuomelan mukaan ilmiö on valtakunnallinen, eikä mitenkään Kiimingille ainoalaatuinen.

"Joskus on mennyt pitkiä aikoja ilman ilkivaltaa ja sitten joskus on joku porukka joka tekee hirveästi ilkivaltaa. Sama kuin urheilukenttien pukukopit, nekin saavat olla joskus rauhassa, mutta joskus niitä sotketaan. Tänä talvena nekin ovat olleet siinä rajalla, että jatketaanko vielä niiden ylläpitoa. Toivottavasti pystytään vielä pitämään pukukopit kentillä."

Maanantaina Kaleva kirjoitti ilkivallasta Letonniemen retkipaikalla.

Parisen viikkoa sitten tuhoutui laavu myös Iin Illinsaareessa.