Päivän ko­toi­lu­vink­ki: Värjää pää­siäis­mu­nia mart­to­jen oh­jeil­la – käytä avuksi suk­ka­hou­su­ja

Marttojen munanvärjäyksessä otetaan avuksi sukkahousut, joiden avulla saadaan munanpintaan hienoja kuvioita.

Pääsiäismunien värjäyksessä voi käyttää apuna sipulinkuorta tai mustikkaa.
Pääsiäismunien värjäyksessä voi käyttää apuna sipulinkuorta tai mustikkaa.
Kuva: Brandt Kimmo

Marttojen munanvärjäyksessä otetaan avuksi sukkahousut, joiden avulla saadaan munanpintaan hienoja kuvioita.

Vanha tapa on värjätä pääsiäisenä syötävät munat sipulinkuorilla. Mitä enemmän sipulinkuoria, sitä voimakkaampi on kellanruskea väri.

Värjäämistä kannattaa kokeilla myäs mustikoista keitetyllä väriliemellä. Puoleen litraan vettä riittää 1–2 dl mustikoita tai käytä valmista mustikkamehua. Anna munien olla kuumassa vedessä hiukan pitempään kuin sipulinkuorilla värjätessä.

Marttojen ohje

1. Irrota sipuleista vain uloimmat kuorikerrokset. Näin sipulit säilyvät hyvinä ja ne voi käyttää vielä ruoanlaittoon. Voit myös kerätä kuoria talteen etukäteen, aina kun kotona tehdään ruokaa sipulista. Keitä kuoria vedessä 5 minuuttia.

2.Leikkaa sukkahousuista 15 cm x 15 cm palasia.

3. Kerää kotoa koristeluun taipuisia huonekasvien tai nuokahtaneiden leikkokukkien lehtiä tai terälehtiä astiaan, jossa on puhdasta vettä. Kasvit tarttuvat kosteina munan pintaan.
Kiinnitä munan pintaan yksi tai useampia lehtiä.

4.Kiedo sukkahousunpala varovasti mutta tiukasti munan ympärille ja sido pussinsulkijalla.

5. Laske munat ruokalusikalla yksitellen väriliemeen. Anna kiehua hiljalleen 30 minuuttia. Sukkahousut suojaavat munia rikkoutumiselta.

6. Nosta munat kuumasta liemestä lusikalla lautaselle ja anna niiden jäähtyä hetki. Poista sukkahousu ja lehdet munien pinnalta.

7. Kiillota lopuksi munat ruokaöljytipalla. Munat kestävät hyvin koko pääsiäisen ajan ja kauemminkin. Ne eivät ole syötäviä.

Lue lisää marttojen sivuilta.