Päivän ko­toi­lu­vink­ki: Pese kädet mart­to­jen oh­jei­den mukaan ja leivo sitten peh­mei­tä pe­ru­na­lei­pä­siä

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen kotitalousasiantuntijat ovat ehdottaneet vinkkejä korona-ajan kotoilulle. Martat antavat yksityiskohtaiset ohjeet käsien pesuun.

Kädet tulee pestä aina ennen kuin aloittaa ruoan valmistuksen.
Kädet tulee pestä aina ennen kuin aloittaa ruoan valmistuksen.
Kuva: Teija Soini

Moni viettää nyt olosuhteiden pakosta paljon aikaa kotona. Pohjois-Pohjanmaan Marttojen kotitalousasiantuntijat ovat ehdottaneet vinkkejä korona-ajan kotoilulle. Kaleva julkaisee vinkkejä säännöllisesti.

Martat ohjeistavat, että kädet tulisi pestä aina kun tulet ulkoa sisälle tai ennen kuin aloitat ruoan valmistuksen tai ruokailun. Lisäksi kädet pitäisi pestä kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Käsien pesu on tarpeen, jos olet koskenut samoja pintoja kuin sairastunut henkilö. Lisäksi vessassa käynnin jälkeen kädet on pestävä.

Näin peset kädet:

Kastele kädet runsaalla vedellä
Ota saippuaa ja hiero kämmeniä vastakkain
Hiero kämmenselät, peukalot ja sormien välit
Hiero sormia lomittain vastatusten
Huuhdo kädet runsaalla vedellä
Kuivaa kätesi huolellisesti käsipyyhepaperilla
Sulje hana käsipyyhepaperilla
Muista vaihtaa kotona käsipyyhe riittävän usein.
Jos kotona sairastetaan, jokaisella olisi hyvä olla oma päivittäin vaihdettava käsipyyhe.

Puhtain käsin on hauska leipoa pehmeitä perunaleipäsiä, jotka valmistuvat helposti perunahiutaleesta ja leseestä.

Perunaleipäset

20–24 kpl

4 dl vettä
½ dl ruis- tai kauraleseitä
1 pussi (noin 80 g) perunahiutaleita
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl öljyä
1 pussi kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli kättä lämpimämmäksi ja kaada se leivontakulhoon.
Sekoita nesteeseen leseet, perunahiutaleet, sokeri, suola ja öljy.
Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
Alusta taikinaan jauhot.
Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa.
Jaa taikina kahteen osaan ja leivo osat tangoiksi.
Leikkaa tangot 10–12 palaan ja taputtele ohuiksi leipäsiksi.
Nosta viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota liinan alla.
Paista 225°C:ssa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Katso lisää marttojen leivontaohjeita.

Lähetä kuvia leipomuksistasi Kalevan verkkolomakkeen kautta tai numeroon 13222.