Päivän ko­toi­lu­vink­ki: Pasha on pe­rin­tei­nen pää­siäis­herk­ku, mutta tun­net­ko sen kaverin ku­lit­san

Suussa sulava pasha on monelle tuttu pääsiäisen jälkiruoka, joka liittyy varsinkin Raja-Karjalan ortodoksien pääsiäisperinteeseen.

Pasha on kruunaa pääsiäispöydän.
Pasha on kruunaa pääsiäispöydän.
Kuva: Paavola Elina

Suussa sulava pasha on monelle tuttu pääsiäisen jälkiruoka, joka liittyy varsinkin Raja-Karjalan ortodoksien pääsiäisperinteeseen.

Marttojen ohjeella valmistuu herkullinen pasha, joka saa makunsa rahkasta, sitruunasta ja mantelista.

Pasha nautitaan mielellään kulitsapalan päälle levitettynä. Kulitsa on pääsiäispulla, joka on kotoisin Venäjältä ja kuuluu myös ortodoksien pääsiäisperinteisiin.

Rusinatäytteisen Kulitsan pintaan muodostellaan taikinasta kyrilliset kirjaimet ХВ eli "Kristus on ylösnoussut".

Kulitsan voi valmistaa Marttojen ohjeella, keltaiseksi kulitsan saa värjättyä taikinaan sekoitettavalla sahramilla.