Paavo Nurmen kisat hui­pen­tu­vat Ella Jun­ni­lan Suomen en­nä­tyk­seen ja Topi Rai­ta­sen en­nä­tys­juok­suun

Paavo Nurmen kisoissa nähtiin tiistaina riehakkain suomalainen yleisurheilupäivä pitkään aikaan. Ella Junnila ponnisti korkeudessa Suomen ennätyksen 194 ja ylitti MM-rajan. Topi Raitanen selvitti Dohan MM-rajan esteissä ennätyksellään 8.21,47.

Ella Junnila tuuletti villisti 194 senttimetrin ylittänyttä hyppyään.
Ella Junnila tuuletti villisti 194 senttimetrin ylittänyttä hyppyään.
Kuva: KIMMO BRANDT

Paavo Nurmen kisoissa nähtiin tiistaina riehakkain suomalainen yleisurheilupäivä pitkään aikaan. Ella Junnila ponnisti korkeudessa Suomen ennätyksen 194 ja ylitti MM-rajan. Topi Raitanen selvitti Dohan MM-rajan esteissä ennätyksellään 8.21,47.

Illan loppuhuipennuksena olivat miesten keihäs ja naisten pika-aidat. Keihäässä Oliver Helander sai välineen 84,84 ja Toni Kuusela 83,40 metriin. Molemmat selvittivät MM-rajan, vaikka voitto ja palkintosijat lipesivät Viron Magnus Kirtille, Saksan Thomas Röhlerille ja Trinidadin Keshorn Walcottille.

–  Hieno juttu, kun meidän ei tarvitse enää miettiä MM-rajaa, Helander totesi suomalaisten puolesta.

Annimari Korte kiristi naisten aitafinaalissa toiseksi ja parhaaksi suomalaiseksi ajalla 13,02. Nooralotta Neziri ennätti alkuerissä sadasosan turvin alle 13 sekunnin, mutta jäi finaalissa kolmanneksi ajalla 13,06. Reetta Hurske juoksi alkuerässä ennätyksensä 13,04 ja juoksi finaalissa neljänneksi ajalla 13,16.

Tahtohypyllä ennätykseen

Junnilalle tuli korkeudessa 194 kaksi pudotusta. Ennätys syntyi kolmannella eli viimeisellä yrityksellä.

–  Tahtohyppy, Junnila arvioi ennätyspomppuaan.

–  Siinä oli tarpeeksi tehoa. Loppu oli teknisesti hyvä, kun siinä oli hyvät kaarikallistukset ja vauhti jatkui hyvin pönkälle.

Junnila ylitti toukokuussa 190 ja teki jo silloin rohkeita yrityksiä 194:stä.

–  Halusin ennätyksen nyt, koska olin yrittänyt sitä jo muutaman kerran. En kuitenkaan voinut olla varma ennätysvireestäni, koska alla ei ollut hyviä hyppyjä.

Junnila viittasi Lahden gp-kilpailuun kesäkuun alussa. Silloin hän kärsi matkapahoinvoinnista ja jäi tulokseen 181, kun hyppyjen ajoitus oli hukassa.

Junnila on kertonut tavoitteekseen hypätä ensimmäisenä suomalaisnaisena kaksi metriä. Tavoite on ennallaan.

–  Se on nyt lähempänä, enää kuuden sentin päässä. Ei muuta kuin sitä kohti sentti kerrallaan, Junnila kaavaili.

Haaveissa Timanttiliiga

Raitanen teki läpimurtonsa viime vuonna, kun hän selviytyi Suomen EM-kisajoukkueeseen ja taisteli Berliinissä finaaliin.

Kehitys on jatkunut rajuna talven hallikaudella ja alkukesästä, kun hän on parannellut ennätyksiään 1  500 metrillä ja 3  000 metrin sileällä.

–  Olen harjoitellut kaksi viime vuotta hyvin, terveenä ja ehjänä, mutta olen kilpaillut vähän. Olemme myös olleet valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa maltillisia tavoitteissamme, Raitanen taustoitti nykyistä ennätysrytinäänsä.

Raitanen tarkoitti, etteivät hänen kilpailuennätyksensä olleet harjoitusten tasolla.

–  Minulta on puuttunut uskallusta juosta kilpailuissa, Raitanen vahvisti.

Kuluvalla kaudella Raitanen pyrkii myös Timanttiliigan vauhtijuoksuihin, joissa ennätys voisi typistyä edelleen lähemmäksi kahdeksaa minuuttia.

–  Mutta niihin kisoihin on vaikea päästä. Pitäisi varmaan olla 8.20:n alitus alla, hän arveli.