Pää­val­men­ta­ja Mar­ja­mä­ki ei jos­sit­te­le: "Läh­dem­me vain voit­ta­maan"

Ilmassa oli paljon jossittelua, kun kaksi tappiota jääkiekon World Cupissa kärsinyt Leijonat palasi jääharjoituksiin Torontossa.

Lauri Marjamäki sanoo, että Ruotsi-tappio oli iso pettymys, mutta ammattiurheilussa pitää katsoa nopeasti eteenpäin.
Lauri Marjamäki sanoo, että Ruotsi-tappio oli iso pettymys, mutta ammattiurheilussa pitää katsoa nopeasti eteenpäin.
Kuva: Joel Karppanen

Ilmassa oli paljon jossittelua, kun kaksi tappiota jääkiekon World Cupissa kärsinyt Leijonat palasi jääharjoituksiin Torontossa. Normaalia suurempi spekuloinnin määrä johtui siitä, että Leijonilla on vain seitinohut mahdollisuus päästä jatkoon, eikä jatkoonpääsy ole edes enää pelkästään Suomen suorituksen varassa.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki ei kuitenkaan jossittelijoihin kuulunut. Hänen ohjenuoranaan on vain voittaa torstain ottelussa Venäjä.

– Lähdemme vain voittamaan jääkiekko-ottelua, kävi muissa pelissä sitten miten tahansa. Ruotsi-tappio oli iso pettymys, mutta urheilussa tulee välillä turpaan ja ammattiurheilussa pitää katsoa nopeasti eteenpäin, Marjamäki sanoi.

Leijonien nolla pistettä ja B-lohkon jumbopaikka ennen viimeisiä pelejä kertoo karua kieltä. Jotta Suomi pääsisi jatkoon, Ruotsin pitäisi voittaa Pohjois-Amerikan yhdistelmäjoukkue ja Suomen täytyisi voittaa viimeisessä alkulohkopelissään Venäjä suurinumeroisesti. Myös Ruotsin mahdollinen suurinumeroinen voitto Pohjois-Amerikasta auttaisi Suomea ennen Venäjä-kohtaamista. Iltayhdeksän aikoihin oli vielä epäselvää, miten myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa alkaneessa Ruotsin ja Pohjois-Amerikan ottelussa kävi. Suomen peli Venäjä vastaan on myöhään torstai-iltana.

– Oli kurottavaa maalierossa sitten kuinka paljon tahansa tai mitä hyvänsä, tilanne on se, että yksittäinen jääkiekkopeli pitää voittaa, Marjamäki totesi.

"Meillä ei ole Selännettä jäällä"

Päävalmentaja painotti, että pelaaminen Ruotsia vastaan oli hyvää, mutta maalit jäivät uupumaan.

– Maalinteon kannalta meidän täytyy tehdä pikkujuttuja paremmin. Maskia täytyy saada vastustajan maalivahdin eteen ja laukauksien laatua on parannettava.

– Meillä ei ole nyt mitään (Teemu) Selänteen tapaista maalitykkiä käytettävissä. Silti meillä on hyviä hyökkääjiä, joten uskon maaleja tulevan, Marjamäki selvitti.

Vastustajana Venäjä on sopinut yllättävän hyvin Suomelle viime vuosina arvokisoissa. Muistissa on muun muassa Leijonien voitokas uroteko Sotshin olympialaisten puolivälierissä.

– Pienessä kaukalossa emme kuitenkaan saa niin isoa taktista etua kuin Euroopan kaukalossa. Joka tapauksessa meidän pitää puolustaa Venäjän yksilötaito pois, jotta pääsisimme ylipäätään hyökkäämään, Marjamäki tuumi.

– Mutta Venäjä on aina sopinut Suomelle ja pelillinen lähtötilanne on hyvä, hän jatkoi.

Teräväinen jatkoi Koivun ketjussa

Keskiviikon harjoituksissa kentälliset vaikuttivat olevan samat kuin Ruotsi-ottelun lopulla, eli Teuvo Teräväinen jatkoi samassa hyökkäysketjussa Mikko Koivun ja Mikael Granlundin kanssa. Joonas Donskoi puolestaan pelasi nelosketjussa Jori Lehterän ja Lauri Korpikosken kanssa.

– Teuvo vaikuttaa freesiltä. Lisäksi hän on taitava kiekon kanssa. Tuntui oikealta ratkaisulta pistää hänet Koivun ketjuun. Tarvitsemme maaleja, ja uskon että Teräväinen voisi niitä tehdä, Marjamäki perusteli.

Venäjä-ottelun maalivahtivalinnasta päävalmentaja oli tuttuun tapaan vaitonainen. Edellisessä ottelussa Suomen maalivahtina oli Tuukka Rask, joka torjui tasapainoisesti. Avausottelussa maalilla oli Pekka Rinne.