Pääsin olym­pia­lai­siin

"Yksi tavoitteeni oli päästä olympialaisiin.Sen saavutin", ikikärppä, jääkiekkoilija Markku Kiimalainen muisteleee Oulun Raksilan Kärppä-Klubilla.

"Yksi tavoitteeni oli päästä olympialaisiin. Sen saavutin", ikikärppä, jääkiekkoilija Markku Kiimalainen muisteleee Oulun Raksilan Kärppä-Klubilla.

Toinen tavoite jäi harmittavan lähelle. Suomi jäi Lake Placidin olympialaisissa neljänneksi, vaaksan päähän mitalista.

"Se oli pitkästä aikaa paras sijoitus, mutta kuitenkin kova pettymys. Mitali meni loppusarjan tasapeliin Ruotsin kanssa." Alkusarjassa Suomi onnistui pudottamaan kovan Kanadan.

Matka oli mukava. Leijonien ykkösketjussa pelannut Kiimalainen -- Kimu -- asui olympiakylässä -- tulevassa nuorisovankilassa -- turvallisesti sellissä ketjukaverinsa Mikko Leinosen kanssa. Kerrossängyn lisäksi sellistä löytyi pieni pöytä, tuoli ja pesuallas.

Isot ruokaravintolat olivat auki läpi vuorokauden, samoin automaattipelihallit. Menoa riitti, sillä yhteisissä tiloissa esiintyi muun muassa Tina Turner.

Hiihtäjät aluksi vähän karsastivat kiekkoilijoita. He pelkäsivät kiekkoilijoiden häiritsevät yöuniaan, koska pelit saattoivat päättyä iltakymmeneltä, ja matkat ja syönti veivät helposti puoleen yöhön. Hiihtäjien urakka alkoi aikaisin aamulla.

"Mutta he huomasivat pian, että kiekkoilijatkin ovat urheilijoita", Kiimalainen naurahtaa.

New Yorkin jatkolentoa odotellessa joukkueelle ilmoitettiin, että kaikki eivät mahdukaan koneeseen. Porukka arpoi, ketkä pääsevät ensiksi. Ensiksi lähtivät maalivahdit ja kolme pakkia. Pian he tulivat takaisin ja sanoivat, ettei siellä ole mitään lentokonetta. Heille ilmoitettiin, että kentällä odotti kahdeksan hengen kone.

"Noustessa vähän pelotti, kun kone vaappui isojen koneiden ilmavirrassa."

Mutta perille päästiin onnellisesti.

Nykyisin kaupungilta puistopuutarhurina leipänsä saava Kiimalainen maksoi kovien miesten pelistä raskaan hinnan. Raksilassa pomppasi vierasjoukkueen laukaus oman pakin mailasta suoraan silmään. Silmästä meni melkein näkö. Molemmat nilkat on paikattu raudalla. Sivuside laitettiin luuhun kiinni aspilla. Olkapää on leikattu.

Mutta hän ei kadu.

"Ehdottomasti lähtisin uudestaan mukaan. Ensimmäisenä Oulusta etelän joukkueisiin lähtenyt Peltosen Esa kävi innostamassa junnuja. Ajattelin, että harjoittelen niin hyvin että pääsen johonkin etelän joukkueeseen, kun täällä ei ollut vielä jäähallia. Onneksi saimme sitten tänne hallin."

Kiimalainen valmensi uransa jälkeen jonkin verran, mutta se, ja katsominenkin on jäänyt. "Elleivät sitten tyttären lapset ala pelata."

Markku Kiimalainen

Asuu Oulussa, 54 vuotta, puistopuutarhuri.

Jääkiekkoilija. Lake Placidissa (1980) neljäs.

MM-kisoissa kuudes vuonna 1981.

Kärpissä SM-kultaa vuonna 1981.

89 A-maaottelua.