Uimahallit: Oulun ui­ma­hal­lis­sa ja Ve­si-Ja­tu­lis­sa sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi

Kuvagalleria: Ve­ren­pu­nai­nen ja vio­let­ti hetki ikuis­tui lu­ki­joi­den ko­mei­siin kuviin

Luitko jo tämän: Oulun Nor­maa­li­kou­lun si­sä­il­ma­on­gel­mat ovat taas ta­pe­til­la, reh­to­rin mukaan koulu on jat­ko­ajal­la

Pää­mi­nis­te­ri Marin Ylen haas­tat­te­lu­tun­nil­la met­sä­po­li­tii­kan kiis­tas­ta: Hal­li­tus arvioi, ää­nes­tää­kö Suomi lopulta EU:n en­nal­lis­ta­mis­ase­tus­ta vastaan

"Metsäpolitiikka kuuluu kansallisiin käsiin."

Helsinki
Pääministeri Sanna Marin otti kantaa metsäpolitiikkaan pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.
Pääministeri Sanna Marin otti kantaa metsäpolitiikkaan pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.
Kuva: Tiina Varhee/valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Ylen Radio Suomen haastattelutunnilla hallituksen arvioivan sitä, tuleeko EU:n esitetystä ennallistamisasetuksesta lopullisessa muodossaan riittävän hyvä kannatettavaksi. Marinin mukaan Suomi äänestää vastaan, jos esitys ei ole riittävän hyvä Suomen kannalta.

– Se on tunnustettava, ettei Suomi pysty yksin EU:ssa asioita sanelemaan. Teemme yhteistyötä muiden kanssa ja pyrimme sisältöihin vaikuttamaan. Sitten lopulta meidän pitää ratkaista, onko esitys riittävän hyvä, voimmeko sitä tukea vai äänestämmekö sitä vastaan. Sekin on mahdollista, jos esitys ei lopulta ole riittävän hyvä, Marin sanoo.

Marinin mukaan metsäpolitiikka kuuluu yhä kansallisiin käsiin. Esitetyn EU-asetuksen tavoitteena on, että EU-maiden maa-alasta vähintään 20 prosenttia olisi ennallistamistoimien kohteena vuoteen 2030 mennessä.

Käytännössä se tarkoittaisi, että suuret määrät talousmetsiä palautettaisiin väkisin luonnontilaan EU:n sanelemana. Erityisesti oppositio katsoo, että asetuksen kustannukset Suomelle ovat kohtuuttomat ja nykymuodossaan se rajoittaa liikaa jäsenmaiden vapautta päättää omasta metsäpolitiikastaan.

"Ei ole salaisuus, että hallituksen sisällä eri painotuksia"

Asia on jakanut myös hallituspuolueita. Eduskunnan talousvaliokunnassa poikkeuksellisesti hallituspuolueet SDP, keskusta ja RKP asettuivat opposition kokoomuksen esityksen kannalle ja vastustivat komission esitystä nykymuodossaan – valtioneuvoston linjasta poiketen.

– Ei ole salaisuus, että hallituksen sisällä on erilaisia painotuksia mitä tulee metsien käyttöön. Itse pidän tärkeänä, että pidämme huolta luonnon monimuotoisuudesta ja parannamme luonnon tilaa. Samanaikaisesti olemme metsäinen maa ja taloutemme nojaa metsäteollisuuteen, myös tämä näkökulma on tärkeä, Marin sanoo.

Euroopan komission on tulkittu ennallistamisasetuksella tunkevan tontille, joka ei sille kuulu.

– Metsäpolitiikka mielestämme kuuluu kansallisiin käsiin. Hankaluus tulee siitä, että komissiolle ja EU:lle kuuluvat luonto- ja ilmastopolitiikka, ja niiden kautta pyritään tietysti vaikuttamaan metsäpolitiikkaan. On tärkeää tehdä selvä ero, Marin sanoo.

Pääministerin virka-asunnolla Helsingin kesärannassa lähetetyllä haastattelutunnilla pääministerille esittivät kysymyksiä sanomalehti Kalevan päätoimittaja Sanna Keskinen, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Keskusta pitää komission esitystä kohtuuttomana

Kokoomus on ilmoittanut tekevänsä välikysymyksen hallitukselle metsäpolitiikasta ja EU-vaikuttamisesta. Kokoomus syyttää hallitusta Suomen etujen unohtamisesta ja epäonnistuneesta EU-vaikuttamisesta.

Hieman ennen pääministerin haastattelutuntia valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) julkaisi metsäpolitiikasta oman mielipidekirjoituksensa, jossa hän korosti sitä, ettei ennallistamisasetus ole nykymuodossaan hyväksyttävissä.

Saarikon mukaan komission ehdotus on Suomelle kohtuuton, ja siihen tulee edellyttää merkittäviä muutoksia ja Suomelle lankeavien kustannusten pienentymistä edessä olevissa neuvotteluissa.