Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Pää­mi­nis­te­ri Ka­tai­nen Tor­nios­sa: ”Tästä hyötyy koko Suomi” - katso kuvat

Pääministeri Jyrki Katainen kiitteli Outokummun isoa investointia Tornioon ja Kemiin.

Outokummun Tornion ferrokromitehtaan ja Kemin kaivoksen laajennukset vihittiin käyttöön juhlallisin menoin Torniossa keskiviikkona.
Outokummun Tornion ferrokromitehtaan ja Kemin kaivoksen laajennukset vihittiin käyttöön juhlallisin menoin Torniossa keskiviikkona.
Kuva: Teija Soini

Outokummun Tornion ferrokromitehtaan ja Kemin kaivoksen laajennukset vihittiin käyttöön juhlallisin menoin Torniossa keskiviikkona. Laajennetun tuotannon ylösajo alkoi vähitellen jo viime marraskuussa.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mielestä 410 miljoonan euron investointi ja 120 lisätyöpaikkaa osoittavat, että Suomessa taistellaan teollisuuden kilpailukyvyn puolesta myös taloudellisesti vaikeina aikoina.

”Tämä on merkittävä tapahtuma alueelle ja koko suomalaiselle teollisuudelle. Tällaisia investointeja ei tehtäisi, jos ei uskottaisi omaan osaamiseen.”

Katainen totesi, että poikkeuksellisen syvä, globaali talouskriisi koettelee sekä yrityksiä että valtiota.

”Näkymät ovat haasteelliset. Suomen teollisuus ei kuitenkaan kaipaa synkistelyä, vaan uudistumista ja rohkeita investointeja.”

Katainen myös muistutti, että pohjoiseen on tulossa nesteytetyn maakaasun terminaali, jota valtio aikoo tukea. Tornion Röytän LNG-hanketta selvittelevät muun muuassa Outokumpu ja Rautaruukki.

”Pohjoisen oma LNG-terminaali lisää teollisuuden kipailukykyä. Niitä tarvitaan yksi tai kaksi myös etelään”, Katainen sanoi.

Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta kertoi investointiprojektin valmistuneen etuajassa ja noin 30 miljoonaa euroa arvioitua halvemmalla.

Seitovirta sanoi laajennusten vahvistavan Outokummun asemaa ruostumattoman teräksen markkinajohtajana koko maailmassa.

Maailman suurimman ferrokromisulaton on määrä kaksinkertaistaa Outokummun ferrokromituotanto Torniossa 530 000 tonniin vuoteen 2015 mennessä. Jo tänä vuonna tuotantotavoite on 400 000 tonnia.