Ovi­lu­kon avaus maksaa mal­tai­ta

Omakotitalossa asuvan kannattaa pitää avaimistaan huolta, sillä ovilukon avaus lukkoliikkeestä tilattuna maksaa maltaita. Taloyhtiöissä oven avaa yleensä kiinteistöhuolto, jolloin palvelujen hinnat ovat edullisemmat.

Oven avaaminen maksaa paljon.
Oven avaaminen maksaa paljon.

Kuluttaja unohti sunnuntaipäivänä kotiavaimet sisälle.

Vara-avainta ei ollut käsillä, joten ei auttanut muu kuin soittaa paikallisesta lukkoliikkeestä päivystävä lukkoseppä hätiin.

Ovi avattiin, mutta järkytys oli melkoinen, kun kuluttaja kuuli hinnan, joka oli suolaiset 280 euroa. Hän maksoi sen pitkin hampain, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ollut.

Summa oli maksettava saman tien. Kuluttaja harkitsi yhteydenottoa kuluttajaneuvojaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että elinkeinonharjoittajat ovat vapaita hinnoittelemaan tuotteensa ja palvelunsa.

Hintaa kannattaa siis kysyä ennen palvelun tilaamista, joskaan hintavertailuja hädän hetkellä tuskin ehtii tekemään. Jos kuluttaja mieltää palvelusta perityn hinnan olevan kohtuuton, tulee hänen ensin sovitella asiaa yrittäjän kanssa, ja jos sopimukseen ei päästä, voi kuluttaja ottaa yhteyttä kuluttajaoikeusneuvojaan toimintaohjeiden ja avun saamiseksi.

Arja Mahlio valtakunnallisesta kuluttajaneuvonnasta painottaa, että jos yksittäisen lukkoliikkeen tarjoama palvelu ylittää kohtuuttomasti alalla vallitsevan käytännön mukaisen hintatason, kuluttaja voi reklamoida liikettä tästä.

Johtaja Jari Kröger Securi Oulun Lukosta toteaa, että liki 300 euron maksu voi tuntua kuluttajasta kohtuuttomalta. "Päivystysvalmiuden ylläpitäminen kuitenkin maksaa. Esimerkiksi meillä on ympäri vuorokauden yksi henkilö varalla lähtemään.

Kokonaisuudessaan ovilukon avauksen hinta muodostuu päivystysvalmiudesta, päivystystyöstä, matkaveloituksesta sekä tarvittavista osista." Omakotitalon ovea avattaessa lukkoliike avaa oven työkaluillaan. Kokonaishintaan vaikuttaa se, mitä osia lukkoon sen jälkeen joudutaan vaihtamaan, mikä taas riippuu lukon iästä ja kunnosta.

Yrittäjä Juha-Pekka Henttonen Lukkoliike Polar Lukitus Oy:stä kertoo, että keskimäärin ammattilaisella kuluu työhön kaupunkialueella aikaa noin tunti matkat huomioituna.

Hän muistuttaa, että jos asiakas joutuu turvautumaan lukkoseppään, on syytä pyytää työn tekijää näyttämään kuvallinen henkilökortti, jossa ilmenee yrityksen nimi sekä kuitti, jossa kokonaishinnan muodostuminen näkyy eriteltynä.

"Omakotitalot ovat nykyään työllistävä sektori, mutta päivystyksenä lukkoliike tulee useimmiten paikalle silloin, kun lukko on rikki tai se ei avaudu normaalilla tavalla. Silloin aikaa menee enemmän ja hintakin nousee", Kröger sanoo. Lukkoa kannattaakin huoltaa ja öljytä säännöllisin väliajoin.

Lukkoliikkeistä kerrotaan, että hinta-arvio pyritään antamaan jo asiakkaan soittaessa, mutta aina se ei ole mahdollista. "Mikäli ovenavauspyyntö tulee kerrostaloasukkaalta, kehotamme kääntymään kiinteistöhuollon puoleen", Kröger lisää.

Kuluttajaneuvoja Arja Mahlio on kokemuksensa perusteella huomannut, että yritykset ovat varovaisia antamaan hinta-arvioita varsinkin tilanteissa, joissa palvelun kokonaishintaa on kuluttajan soittaman puhelun perusteella vaikea arvioida, koska arvio on sitova eikä se saa ylittää 15 prosenttia asiakkaalle kerrotusta summasta. Mieluummin annetaankin tuolloin vain suuntaa-antavia hintatietoja, jos kuluttaja niitä kysyy.

Mahlio korostaa, että kuluttajalle tulee myös kertoa jo hänen palvelua tilatessaan, onko ovenavaus maksettava heti vai voiko sen hoitaa laskulla. "Esimerkiksi 280 euroa on kohtuullisen suuri summa ja sellaista voi olla vaikea äkkiä irrottaa."

Vähimmällä kuitenkin selviää, kun antaa vara-avaimen sukulaisen tai tuttavan huostaan. Nykyään markkinoilla on myytävänä myös niin sanottuja avainsäilöjä. "Avainsäilö on yleensä koodilukollinen talon rakenteisiin lujasti kiinnitetty säilö, johon vara-avain sijoitetaan. Kannattaa kiinnittää huomiota, että säiliö täyttää Finanssialan keskusliiton ohjeet avainturvallisuudesta ja että tuote on Finanssialan keskusliiton hyväksymä", Kröger kertoo.

Yksikönpäällikkö Ari Pudas G4S Lukkoasemalta toteaa, että esimerkiksi heillä on tarjolla avainten säilytyspalvelu niitä asiakkaita varten, joilla ei ole mahdollisuutta säilyttää vara-avainta muualla. "Avain on mahdollista noutaa myös virka-ajan ulkopuolella. Palvelun hinta on 10 euroa kuukaudessa + hälytys- eli päivystyslähtöraha."