Oven­suu­ky­se­lyt: Kon­ser­va­tii­vit ot­ta­mas­sa murs­ka­voi­ton Bri­tan­nian par­la­ment­ti­vaa­leis­sa – en­nus­teen mu­kai­nen vaa­li­tu­los tie­täi­si nopeaa bre­xi­tiä

Britannian parlamenttivaalien ovensuukyselyjen mukaan konservatiivipuolue olisi ottamassa murskavoiton vaaleissa.

Boris Johnson on ovensuukyselyiden mukaan matkalla vaalivoittoon.
Boris Johnson on ovensuukyselyiden mukaan matkalla vaalivoittoon.
Kuva: VICKIE FLORES

Britannian parlamenttivaalien ovensuukyselyjen mukaan konservatiivipuolue olisi ottamassa murskavoiton vaaleissa.

Useiden TV-yhtiöiden teettämän kyselyn mukaan konservatiivit olisivat saamassa 368 paikkaa parlamentissa ja työväenpuolue 191 paikkaa. Konservatiivipuolue saisi näin suoran enemmistön parlamenttiin.

Jos ovensuukyselyt ovat oikeassa, tämä tarkoittaisi sitä, että Johnson voi hyväksyttää neuvottelemansa brexit-sopimuksen parlamentissa.

Britannia eroaisi näin EU:sta tammikuun lopussa. Tästä alkaa siirtymäaika, jonka aikana Britannian suhde unioniin vastaa hyvin paljon nykyistä. Tämä vaihe kestää joulukuun 2020 loppuun saakka.

Siirtymäaikana Britannia ja EU neuvottelevat vapaakauppasopimuksen, joka määrittelee niiden tulevaa kauppasuhdetta. Johnson on sanonut, ettei siirtymäaikaa jatketa. Tämä on johtanut pelkoihin siitä, että neuvottelut päättyvät tuloksettomina ja kauppajärjestelyt katkeavat äkisti.

Ovensuukyselyt usein oikeassa

Ovensuukyselyyn vastasi yli 20000 ihmistä 144 äänestyspaikalla ympäri Britanniaa

Ovensuukyselyillä on ennustettu Britanniassa parlamenttivaalien tuloksia vuosikymmeniä, mutta niiden tarkkuus on vaihdellut. Vuonna 2010 kyselyt ennustivat oikein tilanteen, jossa kumpikaan parlamentin pääpuolueista ei saanut enemmistöä. Vuonna 2015 kyselyt sen sijaan eivät onnistuneet ennustamaan konservatiivien enemmistöä.

Vuonna 2017 ovensuukyselyiden tulos ennusti, että silloinen pääministeri Theresa May menetti konservatiivienemmistön. Tulos yllätti ja järkytti, mutta osoittautui myöhemmin oikeaksi.

Ääntenlaskennan tuloksen arvioidaan olevan valmis aamulla Suomen aikaa.