Vaalitentti: Kalevan vaa­li­ten­tin kuu­sik­ko pääsee tänään pu­reu­tu­maan poh­joi­seen – "Ei niitä asioita nosta kukaan muu esille, jos me emme tee sitä"

Pääkirjoitus: Puo­luei­den näy­tet­tä­vä kort­tin­sa – leik­kaus­koh­teet ker­rot­ta­va tar­kem­min

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Outi Koski va­pau­tui van­ki­las­ta Yh­dys­val­lois­sa

Amerikkalais-suomalaisten poikiensa huoltajuudesta taisteleva Outi Koski (nyk. Tasciotti) on päässyt pois vankilasta Yhdysvalloissa.

Amerikkalais-suomalaisten poikiensa huoltajuudesta taisteleva Outi Koski (nyk. Tasciotti) on päässyt pois vankilasta Yhdysvalloissa. Asianajaja Ulla-Riitta Harju vahvisti STT:lle, että Koski vapautettiin torstaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Vapauttamisen syynä oli Suomesta järjestynyt laina, jolla maksettiin Kosken entiselle puolisolle tämän vaatimia kuluja ja korvauksia. Koski passitettiin viime viikolla Greenvillessä Etelä-Carolinassa 30 päiväksi vankilaan oikeuden halventamisesta. Päälle lätkäistiin yli 58 400 dollarin summa, joka maksamattomana olisi muunnettu puoleksi vuodeksi vankeutta.

Rangaistusta oikeuden halventamisesta vaati Koskelle tämän entinen puoliso. Tuomioistuin hyväksyi ratkaisussaan ex-miehen vaateet.

Lapsia ei palautettu sovitusti Yhdysvaltoihin

Tuomio oikeuden halventamisesta on seurausta vuoden 2003 tapahtumista, jolloin Koski jätti palauttamatta Suomessa vierailulla olleet poikansa Yhdysvaltoihin.

Etelä-Carolinan osavaltion Greenvillen piirin perheoikeus vahvisti vuonna 2001 Kosken ja hänen ex-puolisonsa sopimuksen pariskunnan kahden lapsen yhteishuollosta. Sopimuksen mukaan pojat asuivat amerikkalaisen isänsä luona, mutta Koskella oli oikeus pitää heitä luonaan joka toinen viikko. Kesälomilla äiti sai tuoda pojat vierailulle Suomeen.

Koski oli vapautumisensa jälkeen yhteydessä äitiinsä ja ilmoitti menevänsä puolivuotiaan lapsensa luo. Molemmat olivat viimeisestä käänteestä helpottuneita.

"Kyllähän tämä vankila aikamoinen natsileiri oli, kuten tyttäreni asian totesi", Helena Koski sanoi.

Lainarahan keräämiseen osallistui äidin mukaan sukulaisia ja muita ihmisiä. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt rahoittajia tarkemmin. "Pääasia, että raha saatiin kasaan."

Asianajaja Harju ei osannut vielä torstaina sanoa, milloin itse huoltajuuteen liittyviä asioita mahdollisesti päästään puimaan oikeudessa. Kosken ja ex-puolison yhteiset teini-ikäiset pojat ovat tiettävästi amerikkalaisen isänsä hoteissa.