Myrsky: Puita kaa­tu­nut hen­ki­löi­den päälle Ou­lus­sa, Valkea eva­kuoi­tu

JUURI NYT: Raju uk­kos­kuu­ro pyyh­käi­si Oulun yli – kes­kus­tas­sa kadut tul­vi­vat ja puut kat­kei­li­vat, katso kuvat

Oulussa toimii poh­joi­sen oma Kar­hu-ryh­mä

Poliisilla on Oulussa pääpaikkaansa pitävä erikoisyksikkö, niin sanottu Valo-79, joka hälytetään töihin silloin tapahtuu jotakin isoa ja vakavaa. Sellaisia ovat esimerkiksi suurimmat ryöstöt, piiritystilanteet ja kaappaukset. Oulun lääninhallituksen lääninpoliisijohtaja Sauli Kuha vahvistaa, että tällainen valmiusryhmä on olemassa, mutta sitä ei ole taktisista syistä haluttu hirveästi mainostaa.

Oulussa toimiva erikoisryhmä Valo-79 oli tositoimissa muun muassa marraskuussa 2005 takaa-ajotilanteessa Taivalkoskella, kun neljää Kylmäluoman leirintäalueen ryöstänyttä henkilöä otettiin kiinni.
Oulussa toimiva erikoisryhmä Valo-79 oli tositoimissa muun muassa marraskuussa 2005 takaa-ajotilanteessa Taivalkoskella, kun neljää Kylmäluoman leirintäalueen ryöstänyttä henkilöä otettiin kiinni.
Kuva: Sallmén Eljas

Poliisilla on Oulussa pääpaikkaansa pitävä erikoisyksikkö, niin sanottu Valo-79, joka hälytetään töihin silloin tapahtuu jotakin isoa ja vakavaa. Sellaisia ovat esimerkiksi suurimmat ryöstöt, piiritystilanteet ja kaappaukset.

Oulun lääninhallituksen lääninpoliisijohtaja Sauli Kuha vahvistaa, että tällainen valmiusryhmä on olemassa, mutta sitä ei ole taktisista syistä haluttu hirveästi mainostaa. Siksi ryhmä on saanut olla julkisuudelta melkoisen rauhassa perustamisvuodestaan 1979 saakka. Kuha ei halua myöskään paljastaa, kuinka monta henkilöä ryhmään kuuluu.

Valmiusryhmä joutuu tositoimiin muutamia kertoja vuodessa. Viimeksi sen työpanosta tarvittiin tiistaina Äimärautiolla tehdyn raharyöstön tekijöiden kiinniottamisessa. Ryhmä taltutti toissa vuoden marraskuussa Taivalkosken Metsäkylällä ryöstelleen ja ammuskelleen porukan.

Valmiusryhmällä on Kuhan mukaan erityisosaamista erikoisiin tilanteisiin. Heidät varustetaan ja heitä koulutetaan jatkuvasti näiden tilanteiden varalle. Normaalioloissa ryhmään kuuluvat tekevät kuitenkin tavallista poliisin työtä muun muassa paikallispoliisissa ja liikkuvassa poliisissa.

"He ovat hyvin koulutettuja ja hyvin lähtövalmiita. Yhteiskunta ei onneksi ole sellaisessa tilassa, että tällaisten joukkojen tarvitsisi olla koko ajan käsi poskella odottamassa jossain jotakin tapahtuvaksi", Kuha sanoo.

Valmiusryhmän toiminta-aluetta ei ole kovin tarkasti rajattu. Periaatteessa alueena on koko Suomi. Ryhmä osallistui esimerkiksi Helsingissä viime syyskuussa Asem-kokouksen vastaisten mielenosoitusten taltuttamiseen.

Oulun ryhmä on erikoislaatuinen. Poliisin sisäisessä luokituksessa vain helsinkiläinen, kuuluisa Karhu-ryhmä on vastaavanlainen.