Oulussa ke­hi­tet­ty kas­vo­mak­sa­mi­nen käy­tös­sä noin 2 000 ko­kei­li­jal­la – mak­su­ta­paa tes­tat­tu kah­dek­sas­sa kah­vi­las­sa

Kasvotunnistukseen perustuva maksaminen laajenee, mutta pysyy vielä kauan kokeiluna.

Antell Puistonkulmassa aloitettiin kasvomaksamisen kokeilu heinäkuussa.
Antell Puistonkulmassa aloitettiin kasvomaksamisen kokeilu heinäkuussa.
Kuva: Janne Körkkö

Kasvotunnistukseen perustuva maksaminen laajenee, mutta pysyy vielä kauan kokeiluna.

Oulussa kehitetty uusi maksutapa on kokeiltavana Oulun lisäksi Helsingissä, Turussa ja Lappeenrannassa yhteensä kahdeksassa kahvilassa.

Kun maksukortin tiedot syötetään Kasvomaksu by Pivo -sovellukseen, sovellus luo käyttäjästä biometrisen kasvokartan. Sen perusteella se tunnistaa henkilön ostotilanteessa. Rekisteröinnin aikana kasvoista muodostuu matemaattinen malli, joka tallennetaan suojattuna järjestelmään.

3D-kamera tunnistaa esimerkiksi kasvonmuotoja, joten kasvojentunnistusta ei voi hämätä esimerkiksi valokuvalla.

OP Labin johtaja Kristian Luoma kertoo, että runsaat kaksituhatta ihmistä on kokeillut uutta maksutapaa. Palaute on ollut varsin myönteistä.

– Maksamisen sujuvuus miellyttää. Järjetestelmässä on vaatinut vain pientä hiomista, suuria ongelmia ei ole ollut. Päätämme lähiaikoina, miten laajennamme kokeilua. Uskon, että kasvotunnistukseen perustuva maksaminen on tulevaisuutta, mutta laajaan käyttöön se ei tule kovin nopeasti. Nyt elämme mobiilimaksamisen nopean kasvun aikaa.

Luoman mukaan heidän kokeilunsa kasvomaksamisesta on Euroopan laajin. Merkittäviä kilpailevia järjestelmiä ei ole markkinoilla.