Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lun­sa­lo Soi on kuin lomaa muu­si­kol­le

Monet muusikot tulevat pianotaiteilija Izumi Tatenon isännöimille sympaattisille festivaaleille pelkästään ilmapiirin takia.

Ystävykset. Izumi Tateno ja Einar Steen-Nokleberg ovat pitäneet yhtä jo 70-luvun alusta.
Ystävykset. Izumi Tateno ja Einar Steen-Nokleberg ovat pitäneet yhtä jo 70-luvun alusta.
Kuva: Eljas Sallmén

Oulunsalo

Monet muusikot tulevat pianotaiteilija Izumi Tatenon isännöimille sympaattisille festivaaleille pelkästään ilmapiirin takia.

Oulunsalo Soin vuoden taiteilijana on muusikkopariskunta Bridget Allaire-Mäki ja Harri Mäki. Bridget soittaa fagottia ja Harri puolestaan on klarinetisti. Kumpaakin yhdistää myös Tapiola Sinfonietta, jossa Bridget on toiminut soolofagotistina ja Harri klarinettiryhmän äänenjohtajana. He ovat soittaneet Tapiola Sinfoniettassa sen perustamisesta lähtien.

Myös musiikkikoulutuksessa heillä on yhteistä ainakin Geneven musiikkikorkeakoulu. Bridget ja Harri ovat esiintyneet kamarimuusikkoina ympäri maailman. Tällä hetkellä pariskunta vaikuttaa useissa Helsingin seudun orkestereissa. Harri on toiminut kaikissa pääkaupungin orkestereissa. Hän on tällä hetkellä kamariorkesteri Avantin jäsen ja opettaa Sibelius-Akatemiassa. Oulunsalo Soin kaltainen tapahtuma onkin oiva vastapaino työlle.

"Tämä on kuin lomaa, kun ei kerrankaan tarvitse opettaa. Lisäksi harjoitusaikaa on ollut paljon, joten konsertteja ei ole tarvinnut kyhätä aivan hät´hätää. Täällä saa myös uusia ideoita", toteaa toista kertaa Oulunsalon musiikkijuhlilla mukana oleva Harri Mäki.

"Olin täällä ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja tapahtuma on nyt paljon laajempi, konsertteja ja konserttipaikkoja on paljon enemmän. Lisäksi on hienoa soittaa laajemmalle yleisölle", kertoo puolestaan Bridget Allaire-Mäki.

Harri muistuttaa vielä, että konsertoinnin ja harjoitusten ohella on ollut aikaa ajella myös ahkerasti polkupyörällä. Näiden lisäksi pariskuntaa on pitänyt liikkeessä heidän koiransa.

Estradi nuorelle taiteilijalle

Musiikkijuhlien vakiokokoonpanoa Nuestro Tiempo -kvintettiä kuullaan tänäkin vuonna. Kvintetti on erikoistunut Astor Piazzollan Tango Nuevo -tyyliin, jossa yhdistellään erilaisia musiikillisia elementtejä tuttuun tangoon. Harmonikansoittaja Ville Hiltulan, viulisti Janne Tatenon ja kitaristi Petri Kumelan mielestä on aina yhtä mukavaa päästä soittamaan yhdessä.

"Soitan enimmäkseen yksin ja teen soolokonsertteja, joten yhdessä soittaminen hyvien muusikoiden kanssa on kivaa vaihtelua", kertoo neljättä kertaa Oulunsalo Soissa mukana oleva Janne Hiltula.

"Tämä on mukava festivaali ja ennen kaikkea hyvä estradi nuorelle taitelijalle, kun pääsee soittamaan jousikvartetin kanssa", heittää puolestaan Petri Kumela.

Kumela sanoo hänestä löytyvän niin kamarimuusikkoa kuin orkesterimuusikkoakin.

"Soitan soolona kuitenkin aina, jos on mahdollista."

"Pitäisi olla
kateellinen"

Limingassa tätä nykyä vaikuttava unkarilaissyntyinen klaveerisoittimen erikoismies Miklos Spanyi ahkeroi Oulunsalossa peräti seitsemässä konsertissa tänä vuonna.

"Täällä on aina kivaa soittaa ja ilmapiiri on hyvä. Oikeastaan minun pitäisi olla kateellinen, kun naapurikunnassa pystytään tällainen tapahtuma järjestämään. Kulttuurilla on tärkeä tehtävä tämän teknologiainnostuksen keskellä", Spanyi sanoo.

Festivaalin norjalaisvieras, pianisti Einar Steen-Nokleberg on tunnettu Grieg-tulkki, sillä hän levyttänyt koko säveltäjämestarin pianotuotannon. Griegin lisäksi hän esittää musiikkijuhlilla muun muassa Schubertia ja Händeliä.

"Grieg on tähänastisista merkittävin norjalaissäveltäjä, mutta nykysäveltäjistä pitäisin myös Arne Nordheimia varsin merkittävänä", Steen-Nokleberg sanoo.

Nordheimia kuullaankin pianistin Norjalainen ilta -konsertissa torstaina Muhoksella.

Steen-Noklebergilla on pitkä ystävyys- ja työsuhde Izumi Tatenon kanssa.

"Tapasimme Oslossa vuonna 1975, kun Izumi oli siellä konsertoimassa. Sen jälkeen olemme tehneet monenlaista yhteistyötä, muun muassa Northern Lights -konserttisarjan."

Oulu ei ole Steen-Noklebergille täysin vieras, sillä hän on vieraillut kaupungissa parikymmentä vuotta sitten orkesterin mukana.

"Silloin oli talvi, joten oli kiva nähdä maisema ilman lunta. Täällä monet asiat kuin Norjassa, jos ei oteta vuoristoja lukuun. Ainakin täällä tuntuu olevan sama sitkeä hyttyskanta kuin meillä", vitsailee Steen-Nokleberg.